Unde s-a născut Iisus, de fapt: descoperirea fascinantă a oamenilor de știință

Gabriel Peneș 30.06.2023, 15:35
Unde s-a născut Iisus, de fapt: descoperirea fascinantă a oamenilor de știință

Locul nașterii lui Iisus Hristos este considerat a fi Betleem, o localitate situață la 10 kilometri de Ierusalim, aparținând, însă, de Cisiordania actuală a Palestinei. Cu toate acestea, el este menționat mereu drept „Iisus din Nazaret”, iar unii oameni de știință pun la îndoială locul nașterii sale.

Unde s-a născut Iisus, de fapt

Toți creștinii știu că Iisus Hristos s-a născut în Betleem, deși orașul al copilăriei sale a fost Nazaret. Iar acest fapt se bazează pe două relatări din Noul Testament.

Pe una o găsim în Evanghelia după Luca, unde, în capitolul 2, stă scris că Iosif, tată lui Iisus, a fost nevoit să meargă la Betleem, pentru recensământul organizat în timpul Regelui Irod cel Mare, pentru că el era descendent al Regelui David, iar prorocirea era că în Betleem se va naște Mesia.

Tot Evanghelia după Luca pomenește de faptul că Iisus Hristos s-ar fi născut într-o iesle, pentru că Iosif și Maria n-au găsit cazare în localitate. Pe de altă parte, Evanghelia după Matei spune că cei trei Magi au mers la Betleem, urmând steaua călăuzitoare, unde i-au găsit pe pruncul Iisus și pe Fecioara Maria „într-o casă”.

Ulterior, a apărut ideea că nașterea s-ar fi produs într-o peșteră din apropierea Betleemului. Oricum ar fi fost, acestea sunt singurele două relatări ce asociază nașterea Domnului cu Betleemul.

Încă din secolul al II-lea d.Hr., oamenii credeau că locul nașterii lui Iisus este situat într-o peșteră unde se află acum Biserica Nașterii Domnului din Betleem. Biserica, în sine, a fost finalizată abia în anul 339 d.Hr. și a suferit multe renovări în ultimii 1.700 de ani.

Unde s-a născut Iisus, de fapt: descoperirea fascinantă a oamenilor de știință
Biserica Nașterii Domnului din Betleem a fost ridicată pe locul unde se presupune că s-ar fi născut Iisus Hristos

Ce au descoperit oamenii de știință

Tocmai de aceea, cercetătorii dezbat cât de fiabilă este Biblia ca sursă istorică, dar majoritatea tind să fie de acord că Iisus a fost o figură istorică reală, nu doar un mit. În rândul învățaților se crede că Noul Testament este o relatare biografică exactă a vieții lui Iisus.

Oricum ar fi fost, acestea sunt singurele două relatări ce asociază nașterea Domnului cu Betleemul. Celelalte două Evanghelii canonice nu menționează acest aspect.

De asemenea, Coranul, cartea sfântă a Islamului, menționează și nașterea lui Iisus pe care îl venerează ca pe un mare profet. Dar nici aici nu se menționează Betleem, dar se spune că Maria l-a născut într-un „loc îndepărtat” nespecificat.

Unii susțin că legătura cu Betleem are mai mult de-a face cu politica antică și cu riturile religioase decât cu faptele istorice.

Astfel, Rodolfo Galvan Estrada III este de părere că Biblia face un efort mare pentru a-l înfățișa pe Iisus drept un descendent al regelui David, condiție absolut necesară pentru viitorul Mesia, care trebuie să fie din spița acestuia, scrie iflscience.com.

Evangheliile după Matei și Luca au contribuit, cum am spus, la afirmația că Iisus ar fi, într-adevăr, descendentul lui David, pe linia tatălui său, Iosif.

Unde s-a născut Iisus, de fapt: descoperirea fascinantă a oamenilor de știință
Irod cel Mare a fost Regele Iudeii între anii 37 î.Hr. – 4 î.Hr.

În ce an a venit pe lume Hristos

Pe de altă parte, majoritatea (dar nu toate) tradițiilor creștine sărbătoresc nașterea lui Iisus pe 25 decembrie, dar Noul Testament nu menționează o dată anume.

25 decembrie era sărbătoarea romană a solstiţiului de iarnă, cea a Naşterii Zeului Soare (Dies natalis Solis invicti), pe care creştinii au transformat-o în Ziua Naşterii lui Hristos, creștinând, astfel, o mare sărbătoare păgână.

Mai mult, nici anul nașterii nu este, cel mai probabil, cel fixat acum și asta pentru că Irod cel Mare a murit în luna martie a anului 4 î.Hr., iar nașterea lui Iisus trebuie să fi avut loc cu cel puțin 40 de zile înaintea acestei date.

„Putem data exact moartea lui Irod, pentru că istoricul Iosif Flaviu consemnează că acesta a murit în preajma unei eclipse. Astrologii au datat această eclipsă pe 12 martie, anul 4 î.Hr.”, se arată într-un articol postat pe basilica.ro.

Dar, conform aceleiaşi surse, pentru a data naşterea lui Iisus, Dionisie Exiguul a aproximat anul morţii lui Irod cu anul de domnie al împăratului Octavian Augustus, care conducea Imperiul Roman.

Dionisie a omis însă cel puţin 4 ani din domnia lui Augustus, timp în care acesta a domnit cu titlul de Octavian. Din cauza aceasta, moartea lui Irod a fost greşit calculată cu 4 ani în plus, de aici deducându-se că naşterea lui Hristos a avut loc, de fapt, mai devreme de anul 1 pe care Dionisie l-a stabilit ca fiind primul an al erei creştine sau al Naşterii Domnului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....