REACȚIE EXCLUSIVĂ

Un nou incendiu în spital, de data aceasta în renovare. Manager: „Infrastructura unui spital este toată sensibilă”

Gabriela del Pupo 03.06.2022, 13:31
Un nou incendiu în spital, de data aceasta în renovare. Manager: „Infrastructura unui spital este toată sensibilă”

Spitalul Sfânta Maria din Iași, unde s-a produs un incident în urma căruia au fost evacuați 50 de copii și 150 de adulți se afla în plin proces de reabilitare. Anul trecut, a mai fost o intervenție similară, la același spital. Cel mai mare spital de copii din Iași a fost dat în folosință în 1970 și nu a mai avut parte de lucrări de reabilitare complexe de atunci.

Părinții copiilor care erau internați au punctat autorităților zeci de ani condițiile în care erau ținuți cei mici, și în urmă cu câțiva ani Consiliul Județean a reușit să semneze un contract de reabilitare a întregului spital. Lucrarea însă nu este lipsită de incidente. Reprezentanții spitalului spun că cei care efectuează lucrările trebuie trași la raspundere. Impact.ro a vorbit cu managerul Spitalului Universitar din București, Cătălin Cârstoiu, pentru a afla ce presupune o astfel de lucrare având în vedere faptul că și instituția pe care o conduce urmează să treacă printr-un proces similar.

Cine decide cui i se atribuie un contract și ce studii se fac în prealabil?

Un reprezentant al spitalului a declarat că cel care trebuie să comunice ce s-a întâmplat este constructorul, deoarece problema a apărut în zona în care se făceau reparații, conform digi24.ro.

„Funcționăm în parametri maximi. Cam 10 minute a fost un fum intens, apoi s-a ventilat, s-a oprit totul, dezinfectăm și vom asigura urgențele în continuare”, potrivit medicului.

Managerul Cătălin Cârstoiu spune că un proiect de reabilitare de o asemenea anvergură este pregătit, dacă se respectă procedurile, foarte temeinic și presupune studii complexe. În mod normal nu ar trebui să fie loc de eroare.

„În cazul spitalelor subordonate autorităților locale, e drept lucrările pot fi contractate de spitale sau de către Consiliile Județene, sunt două posibilități, dar eu știu că atunci când te apuci să faci o reabilitare sau o extindere trebuie să ai un studiu de fezabilitate, ar trebui să iei în calcul toate elementele, situația actuală și ce trebuie să remediezi.

Un studiu de fezabilitate din câte știu eu înseamnă să vină o echipă de arhitecți, o echipă de oameni specialiști, care se deplasează la fața locului și prima etapă a unui studiu de fezabilitate, este prefezabilitatea. Ei trebuie să vadă situația în teren, situația actuală, să confrunte cu realitatea și să vină cu o soluție, de lucrări, de arhitectură, care se discută la o primă întâlnire. După care se trece, conform certificatului de urbanism, cum să contracteze cineva niște lucrări de care nu are nevoie?

Infrastructura unui spital este toată sensibilă, sunt niște norme. Eu sunt medic, eu ca să îmi dau cu părerea despre un pacient, consult pacientul, îi văd investigațiile și pun un diagnostic. Eu nu pot să îmi dau cu părerea, nu am nici un element despre ce s-a întâmplat la Iași.” spune managerul.

Care sunt pericolele atunci când vorbim de lucrări de reabilitare într-un spital?

În cazul spitalului Sfânta Maria din Iași s-a decis, pentru că era cel mai mare spital de copii din regiune ca lucrările de reabilitare să fie realizate în paralel cu tratarea în continuare a pacienților acolo unde era necesar. Din nefericire de fiecare dată când a avut loc un incident, un mare incendiu s-a produs și în 2021, viețile pacienților au fost puse în pericol. Medicul Cătălin Cârstoiu spune că o astfel de lucrare ar trebui să fie o acțiune controlată.

„Scriem tratate despre asta, e ca și cum m-ați întreba ‘ce înseamnă dacă mă doare un genunchi’? Putem scrie cărți întregi, exact așa e și întrebarea ‘ce riscuri sunt și care sunt zonele sensibibile’. Toate sunt sensibile, pornind de la bariera de la intrarea din spital, până la mâncarea pe care o dăm pacienților.

După 25 de ani de meserie am realizat că orice detaliu în lanțul acesta care asigură tratamentul unui pacient sau cazarea lui într-un spital este extrem de sensibil. Cum iar este sensibil și comportamentul personalului raportat la pacient, că degeaba ai o infrastructură de nota 10 sau de nota 20 dacă personalul de de nota 5.”

Și Spitalul Universitar are un proiect de reabilitare și încearcă să obțină un certificat de urbanism.

„Colaborăm cu instituțiile statului ca să găsim soluții. Până și spitalul e tot autoritate a statului, este tot o autoritate publică.” mai spune medicul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...