Oamenii de știință au declarat miercuri că, deși aparentul sabotaj al celor două gazoducte Nord Stream poate fi una dintre cele mai mari catastrofe industriale de metan din istorie, nu este o catastrofă climatică semnificativă.
Patru puncte de pe suprafața Mării Baltice eliberează metan în atmosferă, un gaz cu efect de seră care este de până la 80 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon. Cea mai mare dintre acestea, potrivit armatei daneze, are un kilometru în diametru.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a denunțat marți seară „sabotajul” și „perturbarea deliberată a infrastructurii energetice europene active”.
Nicio agenție guvernamentală din Europa nu a putut spune cu certitudine cât de mult gaz se afla în conducte.
„Nu vă pot spune clar, deoarece conductele sunt deținute de Nord Stream AG, iar gazul provine de la Gazprom”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului german pentru climă și economie.
Deși Moscova a încetat să mai furnizeze gaz în urmă cu o lună, cele două conducte Nord Stream erau încă în funcțiune și ambele au fost avariate.
Oficialul german a declarat că „este de așteptat să existe un volum substanțial” de gaz în aceste conexiuni.
Deși nu era folosită, aceasta a primit 177 de milioane de metri cubi de gaz anul trecut.
Estimările privind cantitatea totală de gaz din conductele care prezintă scurgeri variază între 150 de milioane de metri cubi și 500 de milioane de metri cubi. Intervalul mediu al acestor estimări indică o scurgere de aproximativ 200.000 de tone de metan, potrivit lui Paul Balcombe, profesor de inginerie chimică la Imperial College din Londra.
Kristoffer Böttzauw, directorul Agenției daneze pentru energie, a declarat miercuri reporterilor că scurgerile ar echivala cu aproximativ 14 milioane de tone de CO2, adică aproximativ 32% din emisiile anuale ale Danemarcei.
Agenția Federală de Mediu din Germania a estimat că scurgerile vor duce la emisii echivalente de aproximativ 7,5 milioane de tone de CO2 – aproximativ 1% din emisiile anuale ale Germaniei. De asemenea, agenția a precizat că nu există „mecanisme de etanșare” de-a lungul conductelor, „astfel încât, cel mai probabil, întregul conținut al conductelor va fi eliberat”.
Deoarece cel puțin una dintre scurgeri se află în apele daneze, Danemarca va trebui să adauge aceste emisii la bilanțul său climatic, a precizat agenția.
Dar nu este clar dacă tot gazul din conducte va fi de fapt eliberat în atmosferă. Metanul este, de asemenea, consumat de bacteriile oceanice pe măsură ce se îndreaptă prin coloana de apă.
Cea mai mare scurgere înregistrată vreodată în SUA a fost scurgerea din Aliso Canyon din 2015, de aproximativ 90.000 de tone de metan în câteva luni. Având în vedere că estimările superioare privind ceea ce ar putea fi eliberat în Marea Baltică sunt de peste două ori mai mari, dezastrul din această săptămână ar putea fi „fără precedent”, a declarat David McCabe, om de știință senior la Clean Air Task Force.
Jeffrey Kargel, cercetător principal la Planetary Research Institute din Tucson, Arizona, a declarat că scurgerea a fost „cu adevărat îngrijorătoare”.
„Cantitatea de gaz pierdută din conductă este, evident, mare”, a declarat Kargel. Dar ”nu este dezastrul climatic pe care s-ar putea crede”.
Emisiile anuale de carbon la nivel global sunt de aproximativ 32 de miliarde de tone, astfel încât acest lucru reprezintă o fracțiune infimă din poluarea care determină schimbările climatice. Ea pălește chiar și în comparație cu acumularea a mii de surse industriale și agricole de metan care încălzesc planeta.
„Aceasta este o mică bulă în ocean în comparație cu cantitățile uriașe de așa-numit metan fugitiv care sunt emise zilnic în întreaga lume din cauza unor lucruri precum fracturarea, mineritul de cărbune și extracția de petrol”, a declarat Dave Reay, director executiv al Institutului pentru schimbări climatice din Edinburgh.
Lauri Myllyvirta, analist principal la Centrul de cercetare privind energia și aerul curat, a declarat că este aproximativ comparabilă cu cantitatea de metan care se scurge din infrastructura de petrol și gaze a Rusiei în orice săptămână de lucru.
În timp ce gazul încă se scurge, imediata vecinătate este un loc extrem de periculos. Aerul care conține mai mult de 5 la sută metan poate fi inflamabil, a declarat Rehder, astfel încât riscul unei explozii este real. Metanul nu este un gaz toxic, dar concentrațiile mari pot reduce cantitatea de oxigen disponibil.
Transportul maritim a fost restricționat pe o rază de 5 mile nautice în jurul scurgerilor. Acest lucru se datorează faptului că metanul din apă poate afecta flotabilitatea și poate rupe o navă.
Animalele marine aflate în apropierea gazului care se scurge pot fi prinse și ucise – în special înotătorii slabi, cum ar fi meduzele, a declarat Rehder. Dar nu se anticipează efecte pe termen lung asupra mediului local.
„Este un caz fără precedent”, a spus el. „Dar, din înțelegerea noastră actuală, aș crede că efectele locale asupra vieții marine din zonă sunt destul de mici”.
„Ne așteptăm ca gazul să iasă din conducte până la sfârșitul săptămânii. După aceea, în primul rând, din partea daneză, vom încerca să ieșim și să investigăm care este cauza și să ne apropiem de conducte, astfel încât să putem face o investigație corespunzătoare. Vom putea face acest lucru când scurgerea de gaz se va fi oprit”, a declarat directorul Agenției daneze pentru Energie, Böttzauw, pentru presa locală.