Danemarca și Suedia au raportat scurgeri de gaz în conductele Nord Stream 1 și 2 la începutul acestei săptămâni. După aceste atacuri, NATO a precizat că cele două gazoducturi au fost lovite intenționat, iar Alianța va da un răspuns hotărât celor care au provocat scurgerile.
Conductele Nord Stream trec prin Marea Baltică pentru a transporta gaze din Rusia în Germania. Guvernele danez și suedez cred că scurgerile de gaze reprezintă „acțiuni deliberate” și nu simple accidente. Unii oficiali europeni și americani și experți în energie sunt de părere că Rusia este principalul suspect pentru acest incident
După scurgerile de gaze, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că un atac deliberat împotriva infrastructurii aliaților va primi un răspuns hotărât, în urma a ceea ce a numit acte de „sabotaj” asupra conductelor Nord Stream, notează Reuters.
„Toate informațiile disponibile în prezent indică faptul că acesta este rezultatul unor acte de sabotaj deliberate, imprudente și iresponsabile. Noi, în calitate de Aliați, ne-am angajat să ne pregătim, să descurajăm și să ne apărăm împotriva utilizării coercitive a energiei și a altor tactici hibride de către actori statali și nestatali. Orice atac deliberat împotriva infrastructurii critice a Aliaților ar fi întâmpinat cu un răspuns unitar și hotărât” a transmis NATO.
Și Uniunea Europeană suspectează că scurgerile de gaze de la cele două conducte au apărut în urma unui sabotaj și a avertizat că orice atac asupra infrastructurii energetice a continentului va fi întâmpinat cu „cel mai puternic răspuns posibil”.
„Toate informațiile disponibile indică că aceste scurgeri sunt rezultatul unui act deliberat. Orice întrerupere deliberată a infrastructurii energetice europene este cu totul inacceptabilă și va primi un răspuns solid și unit”, a spus Josep Borrell, șeful diplomației europene într-o declarație în numele celor 27 de țări ale blocului comunitar.
UE a acuzat în repetate rânduri Rusia că folosește aprovizionarea cu gaze ca o armă împotriva Occidentului, ca răzbunare pentru sprijinul acordat Ucrainei. „Este foarte evident cine se află în spatele pagubelor”, a spus șeful Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol, fără a detalia.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este „extrem de îngrijorat” din cauza scurgerilor din Marea Baltică, adăugând că posibilitatea unui atac deliberat nu poate fi exclusă.
Din cauza avariilor apărute la gazoductul Nord Stream 1 este puțin probabil ca acesta să poată transporta gaz în Europa în această iarnă. Cele două conducte nu transportă gaz în acest moment, deși ambele sunt pline.