Un mare sfânt este sărbătorit mâine, 26 octombrie în Calendarul Ortodox

Daria Petrescu 25.10.2021, 18:52
Un mare sfânt este sărbătorit mâine, 26 octombrie în Calendarul Ortodox

O sărbătoare mare este prăzmuită de toți creștinii, pe data de 26 octombrie. Această sărbătoare este însemnată în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie și este încărcată de tradiții și obiceiuri, pe care oamenii le respectă cu sfințenie an de an. . Este una dintre cele mai importante zile ale creștinătății. Un mare sfânt este sărbătorit mâine, 26 octombrie în Calendarul Ortodox

Un mare sfânt este sărbătorit mâine, 26 octombrie în Calendarul Ortodox

Pe 26 octombrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Dimitrie. Este una dintre cele mai importante zile ale creștinătății. Puțini sunt însă, cei care știu povestea vieții acestuia.

Detalii despre Sfântul Dimitrie, din cele mai vechi timpuri

Sfântul Dimitrie a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Maximian Galeriu și era fiul voievodului cetății Tesalonicului.

„Sfântul Dimitrie a fost botezat în taină de părinții săi, de frica cruntelor prigoane împotriva creștinilor. Sfântul Dumitru era învățat de către părinții lui, în cămara cea ascunsă a palatului lor, tainele sfintei credințe, milostenia către cei săraci și facerea de bine către cei ce aveau nevoie.

Astfel că, Dimitrie a cunoscut adevărul din cuvintele părinților lui și a început a lucra într-însul darul lui Dumnezeu. Sf. Dumitru a crescut cu înțelepciune și, după ce a ajuns la vârsta cea mai desăvârșită, părinții s-au stins din viață și l-au lăsat pe Sf. Dimitrie moștenitor al averii, dar și al bunului lor nume. Când Maximian împăratul a auzit de moartea voievodului Tesalonicului, l-a chemat pe Sf. Dimitrie și l-a făcut voievod în locul tatălui său.

Atunci când, Maximian împăratul a aflat că Dimitrie este creștin s-a înfuriat foarte tare și a poruncit să se facă praznice în fiecare cetate în cinstea zeilor. Imediat cum Dimitrie a mărturisit că este creștin, împăratul a poruncit să fie închis în temniță, până la încheierea jocurilor în cinstea venirii sale.

Sfântul Dimitrie ajunge în temniță pentru acest lucru, unde îl binecuvântează pe Nestor să lupte împotriva lui Lie. Tânărul Nestor, după ce este însemnat cu semnul sfintei cruci de Dimitrie, iese învingător din luptă cu Lie.

Când Maximian află de binecuvântarea lui Dimitrie, poruncește ca acesta să fie ucis cu sulițe, iar lui Nestor să i se taie capul. De ce i se spune Sfântului Dumitru Izvorâtorul de Mir Moaștele Sfântului Dimitrie se află în Tesalonic, în biserica de pe locul martiriului său. Pentru că din moaștele sale a curs și curge mir, Sfantul Dimitrie a primit și numele de Izvoratorul de Mir. Mirul este dăruit creștinilor pentru diverse boli spre vindecare”, este prezentată povestea Sfântului Dimitre, în Calendarul Creștin.

Tradiții și obiceiuri

-Pe 26 octombrie, se usucă toate plantele şi căldura intra în pământ, făcând loc anotimpului friguros

-Sfântul Dimitrie desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele, spre deosebire de Sfântul Gheorghe, care încuie iarna şi înfrunzeşte întreaga natură

-În Ajunul sărbătorii, în satele din Muntenia se aprind focuri, focurile lui Sâmedru, peste care sar copiii pentru a fi sănătoşi tot anul.

– Focul are rol purificator şi protector, apărând împotriva relelor, necazurilor şi ţinând la distanţă fiarele codrilor

– În satul românesc se crede totodată că şi morţii vin să se încălzească la aceste focuri

– focul este menit să apere copiii care dănţuiesc în jurul lui

 

Urmăriți Impact.ro și pe