Înălțarea Domnului 2021. Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri din această zi sfântă

Daria Petrescu 10.06.2021, 08:22
Înălțarea Domnului 2021. Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri din această zi sfântă

Înălțarea Domnului este prăzmuită în fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Paști. Anul acesta, Paștele a fost sărbătorit pe 2 mai, iar la 40 de zile de la Învierea Domnului, are loc Înălțarea. Aceasta este a doua mare sărbătoare a anului în curs, ce mai poartă numele de Ispas. Înălțarea Domnului 2021 are loc pe 10 iunie.  Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri din această zi sfântă

Înălțarea Domnului 2021. Tradiții și obiceiuri

Înălțarea Domnului este prăzmuită de Biserica Ortodoxă pe 10 iunie, la 40 de zile de la Sărbătoarea Paștelui, de pe 2 mai. Tradiția spune că Ispas ar fi fost un martor al Inaltarii Mantuitorului Iisus Hristos, care ar fi spus tot ceea ce a vazut. Din acest motiv, Înălțarea Domnului mai este denumită și Sărbătoarea Ispas.

Înăltarea Domnului pică întotdeauna într-o zi de joi, iar anul acesta se va prăznui pe data de 10 iunie. Tot atunci, se va sărbători totodata și Ziua Eroilor, care s-au jertfit pentru neamurile stravechi creștine.

Se știe că această sărbătoare este încărcată de tradiții și obiceiuri, pe care creștinii le respectă cu sfințenie, pentru a le merge bine pe tot parcursul anului.

Se va săvârși și slujba dedicată eroilor neamului românesc

Iisus Hristos s-a aratat Apostolilor Săi vreme de 40 de zile, după învierea Sa. Apoi S-a Înăltat la ceruri chiar în prezenta lor. Sfanta Scriptura aminteste faptul că, ucenicii au fost martori la marele eveniment.

După slujba de Înălțare, în toate bisericile crestin-ortodoxe, se va săvârși și slujba dedicată eroilor neamului românesc. Dacă până acum, în această perioadă, creștinii se salutau cu Hristos a Înviat, pe 10 iunie se salută „Hristos s-a Înălțat” și răspund cu ”Adevarat s-a inaltat”. Se face acest lucru până în ziua în care se va prăznui Pogorarea Sfântului Duh.

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului

Pentru a le merge bine tot anul, credincioșii respectă cu strictețe mai multe tradiții și obiceiuri, pentru a avea parte de lucruri bune, pe tot parcursul anului.

Credinciosii creștin-ortodocsi merg la biserică încă de la primele ore ale dimineții și sărbătoresc această zi specială, într-un mod deosebit. Preotul va ține o slujbă în această zi importantă.

Iata de ce anume trebuie sa tina cont in aceasta zi de mare sarbatoare, potrivit fresh24.ro

– De Înălțarea Domnului, nu este voie să se dea foc si nici sare din casa;

– Se spune ca tot ceea ce se seamna pe câmpuri după Înălțare nu va mai rodi;

– De asemenea se da de pomana pentru cei adormiti din familie.  De cele mai mute ori se împart azime calde, ceapă verde, rachiu și lapte dulce.

– Credinciosii poarta frunze de nuc la brâu. Exact așa cum a purtat si Iisus Hristos cand S-a Înaltat la ceruri;

– Se spune ca oamenii care mor între Pasti si Inaltarea Domnului ajung în Rai;

– În unle zone ale tarii se organizeaza o procesiune pe camp. Asta, după slujba de Înălțare din biserică

– Se sfintesc recoltele, pentru a fi roditoare la toamna.

– De Înaltarea Domnului se lovesc vitele cu frunze de leuștean pentru a fi sănătoase, fertile și fara boli grave;