Un mare oraş din Europa ar putea fi lovit de racheta chinezească scapată de sub control. Când ar avea loc impactul

Cristian Cojocaru 08.05.2021, 17:24
Un mare oraş din Europa ar putea fi lovit de racheta chinezească scapată de sub control. Când ar avea loc impactul

Specialiștii anunțau acum câteva zile că o rachetă chinezească a scăpat de sub control, iar în zilele care urmează, rămășițele acesteia ar ajunge pe Pământ. Estimăril arată însă acum, că un oraş din Europa ar putea fi lovit de racheta chinezească.

Ce oraş din Europa ar putea fi lovit de racheta chinezească

Racheta Long March 5B, este în continuare scăpată de sub control, iar în acest weekend ar putea ajunge pe Pământ. Potrivit The Guardian, resturile din rachetă, cântăresc peste 21 de tone și ar putea lovi mai multe zone populate de pe glob, printre acestea fiind vorba și despre capitala Spaniei, Madrid.

Momentan, nu se știe cu exactitate punctul unde aceastea vor lovi Pământul. Potrivit specialiștilor, acele puncte pot fi determinat doar cu câteva ore înaintea impactului. Racheta a fost lansată în data de 29 aprilie, iar potrivit sursei citate, o parte din ea urmează a lovi Pămânul într-un loc necunoscut, în jurul date de 10 mai.

Racheta Long March 5B călătorește cu o viteză de peste 27.000 km/h, pe o orbită eronată, urmând a intra într-un mod necontrolat în atmosferă, în zilele care urmează. Mizeul rachetei lung de 30 de metri, a lansat modului de bază fără pilot ”Heavenly Harmony”, pe orbita joasă a Pământului, după decolarea carea a vut loc la Wenchang, din provincia chineză Hainan.

Racheta chinezeasca a fost lansata in data de 29 aprilie
Racheta chinezeasca a fost lansata in data de 29 aprilie

Care a fost reacția specialiștilor în domeniu

Racheta este unul dintre cele mai mari obiecte care au intrat în atmosferă în mod controlat, de câteva decenii încoace. Specialiștii în deșeuri spațiale au venit cu o reacție după ce informația a fost făcută publică. Conform BBC, specialiștii au afirmat că primele ore ale zilei de duminică ar fi momentul în care racheta va intra în atmosferă.

Din cauza faptului că există mai mulți factori necunoscuți care pot schimba ora respectivă, specialiștii au afirmat că nu au o oră exactă când aceste eveniment se va produce. Cu privire la riscul la care sunt supuși cetățenii unei țări, specialiștii au precizat că probabilitatea ca aceștia să fie afectați este una destul de mică în contextul în care , o foarte mare parte din suprafața Pământului, este acoperită de apă, și foarte multe zone de uscat, sunt nepopulate.

Potrivit șefului Pentagonului, Llyod Austin, americanii nu plănuiesc să distrugă racheta. Totodată, aceștia speră să cadă într-un loc unde nu va afecta pe nimeni. Austin a mai menționat că astfel de lansări ar trebui planificate mult mai atent. Aceasta nu este prima dată când China pierde controlul asupra uneia dintre rachetele sale. Anul trecut au fost găsite mai multe bucăți care proveneau de la o rachetă similară, în Coasta de Fildeș.

Urmăriți Impact.ro și pe