Bucăţi dintr-o rachetă chinezească ar putea cădea în zone locuite. Ce s-a întâmplat cu Long March-5B, de fapt

Cristian Cojocaru 04.05.2021, 22:53
Bucăţi dintr-o rachetă chinezească ar putea cădea în zone locuite. Ce s-a întâmplat cu Long March-5B, de fapt

Potrivit SUA, mai multe bucăţi dintr-o rachetă chinezească ar putea ajunge în mai multe zone locuite de pe Pământ. Racheta Long March-5B a ajutat la ducerea pe orbită a primei stații spațiale chinezești, iar acum a scăpat de sub control.

Mai multe bucăţi dintr-0 rachetă ar putea cădea în zone locuite

Racheta Long March-5B a ajutat la ducerea pe orbita Pământului modulul primei stații spațiale chinezești. O bucată din rachetă a scăpat de sub control și ar putea intra în atmosfera Pământului într-un mod necontrolat. Această componentă se deplasează pe orbită cu viteza de 27.000 de km/h, iar cercetătorii sunt îngrijorați de faptul că ar putea ajunge în zonele locuite ale planetei.

Radarele americane utilizate de către armată în scopul de a urmări navele spațiale dar și alte obiecte din spațiul cosmic, au reușit să detecteze un obiect, considerând că este o bucată din corpul rachetei Long March-5B. Traiectoria acesteia este una descendentă, iar în curând, va fi atrasă de forța gravitațională care o va determina să intre în atmosferă.

Experții au afirmat nu pot estima când anume se va întâmpla acest lucru, decât cu câteva ore înaintea evenimentului. Totodată, aceștia sunt îngrijorați de faptul că mai multe bucăți din corpul rachetei s-ar putea dezintegra în momentul intrării în atmosferă, și ar putea ajunge în zone locuite.

„Ultima dată când China a lansat o rachetă de acest tip, mari părți de metal au zburat prin atmosferă și au cauzat daune mai multor clădiri din Coasta de Fildeș”, a spus Jonathan McDowell, astrofizician la Universitatea Harvard.

Bucata din racheta s-ar putea dezintegra in momentul in care ar intra in atmosfera
Bucata din racheta s-ar putea dezintegra in momentul in care ar intra in atmosfera

Componenta cântărește 21 de tone

În decursul zilei de astăzi, corpul rachetei orbita în jurul Pământului, cu o viteză de 27.000 de km/h, la fiecare 90 de minute. Aceasta se află la o altitudine de peste 300 de kilometri. Încă din anul 1990, tot ceea ce depășea peste 10 tone, nu a fost lăsat să orbiteze și să intre în atmosferă într-un mod necontrolat. Corpul rachetei ar cântări aproximativ 21 de tone.

„O mare neglijență din partea Chinei. Obiectele mai mari de zece tone nu le lăsăm să cadă din cer necontrolat în mod deliberat”, a mai declarat McDowell.

De-a lungul rotației complete în jurul Pământului, bucata de rachetă trece pe deasupra unor mari orașe precum New York, Madrid și Beijing. În rotația completă, ajunge și în zona de sud, unde traversează pe deasupra statelor Chile și Noua Zeelandă. În urmă cu o săptămână, racheta ducea pe orbita Pământului modulul central Tianhe. Potrivit experților, bucata de rachetă ar urma să intre în atmosferă în jurul datei de 10 mai.

Urmăriți Impact.ro și pe