O rachetă chinezească se va prăbuși sâmbătă într-o zonă plină de oameni. Ce orașe sunt în pericol

Ana Anitoiu 06.05.2021, 14:06
O rachetă chinezească se va prăbuși sâmbătă într-o zonă plină de oameni. Ce orașe sunt în pericol

O rachetă chinezească ce cântărește 21 de tone s-ar putea prăbuși sâmbătă, 8 mai, într-o zonă plină de oameni, după ce a scăpat de sub control. Anunțul a fost făcut de un purtător de cuvânt al guvernului Statelor Unite ale Americii, iar un specialist a precizat că deocamdată nu poate fi determinat cu exactitate locul impactului și că sunt câteva orașe mari în pericol.

Cu ce viteză colosală circulă racheta

Racheta chinezească scăpată de sub control măsoară peste 30 de metri în lungime și aproximativ 5 metri în lățime și circulă cu o viteză colosală, de peste 23.000 de kilometri la oră. Adică suficient cât să poată da ocolul Pământului în mai puțin de două ore, nu în 80 de zile ca în celebrul roman al lui Jules Verne.

”U.S. Space Command urmărește traseul rachetei chinezești în spațiu, dar locul exact în care aceasta va reveni în atmosfera Pământului nu poate fi determinat cu exactitate decât cu câteva ore înainte de a se întâmpla. Este estimat că acest lucru se va petrece în jurul datei de 8 mai”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului american pentru Apărare, Mike Howard.

O racheta chinezeasca se va prabusi intr-o zona plina de oameni.Orasele aflate in pericol
Racheta lansata

Cu ce misiune a fost lansată racheta scăpată de sub control

Racheta chinezească scăpată de sub control a fost trimisă pe orbită pentru a transporta primul corp din viitoarea stație spațială a Chinei. Decolarea a avut loc 29 aprilie din Centrul Wenchang aflat în Hainan. Alte 11 astfel de misiuni vor fi necesare, până la finalul anului 2022.

”Ultima dată când au lansat o astfel de rachetă s-a lăsat cu bucăți mari de metal căzând din cer și afectând câteva clădiri de pe Coasta de Fildeș. Cea mai mare parte a ars, dar rămăseseră acele bucăți imense de metal ce au lovit pământul. Am fost foarte norocoși atunci că nu s-au înregistrat victime”, a spus Jonathan McDowell, astronom la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică, precizând că ”șira spunării rachetei” va reveni în atmosferă necontrolată.

Ce orașe sunt în pericol din cauza rachetei chinezești

De asemenea, potrivit Daily Mail, specialistul Jonathan McDowell a spus că racheta chinezească scăpată de sub control s-ar putea prăbuși în orașe precum New York și Madrid sau că ar putea ajunge în Chile și Wellington, Noua Zeelandă.

Specialiștii speră ca cea mai mare parte a rachetei să fie mistuită de foc în atmosfera Pământului înainte de a ajunge la sol. Resturile ar putea ajunge în oceane sau în zone nepopulate, dar nu este exclus nici ca acestea să lovească zone pline de oameni și proprietăți, potrivit SpaceNews.

China și-a propus să devină o putere importantă în spațiu până în anul 2030 ca să țină pasul cu Statele Unite ale Americii, Rusia și Agenția Spațială Europeană. Această țară vrea să aibă cea mai avansată stație spațială pe orbita Pământului.