Un lac lung de 4 km a secat complet, pentru prima dată în istoria sa: „Era cunoscut drept perla sudului”

Elena Avramescu 21.06.2022, 12:01

Hussam al-Aqouli își amintește exact locul de-a lungul lacului Sawa din sudul Irakului, unde cele două fiice ale sale și-au scufundat odată picioarele în ape limpezi. Acum stă acolo doi ani mai târziu și pământul sterp crapă sub el. Anul acesta, însă, pentru prima dată în istoria sa de secole, lacul a secat. O combinație de gestionare defectuoasă de către investitorii locali, neglijarea guvernului și schimbările climatice i-au prăbușit țărmurile azurii în bucăți de sare.

Un lac de o frumusețe rară a secat complet

Lacul Sawa este cea mai recentă victimă în această luptă largă la nivelul întregii țări cu lipsa de apă, despre care experții spun că este cauzată de schimbările climatice, inclusiv de precipitații scăzute record și de secetă consecutivă. Stresul asupra resurselor de apă sporește competiția pentru resursa prețioasă în rândul oamenilor de afaceri, fermierilor și păstorilor, cei mai săraci irakieni numărându-se printre cei mai grav afectați în mijlocul dezastrului.

„Acest lac era cunoscut drept perla sudului. Acum este tragedia noastră”, a spus al-Aqouli, 35 de ani, originar din orașul Samawa din apropiere, potrivit washingtonpost.com.

Format peste stâncă de calcar și împânzit cu formațiuni de gips, lacul nu are intrare sau ieșire, iar sursa apelor sale i-a uimit pe experți timp de secole, alimentând folclor fantastic și povești religioase pe care localnicii le recită ca fapt istoric.

Lacul se ridică la 5 metri deasupra nivelului mării și are aproximativ 4,5 kilometri lungime și 1,8 kilometri lățime și chiar apare în unele texte islamice vechi. Se spune că lacul s-a format în mod miraculos în ziua în care profetul Mahomed s-a născut în 570 d.Hr. Mii de turiști religioși vizitau anual site-ul pentru a se scufunda în apele sale sfinte, despre care ei cred că sunt binecuvântate de Dumnezeu.

Depozitele bogate de minerale ale lacului sunt, de asemenea, considerate de unii un remediu pentru bolile de piele predominante în Muthanna, neglijată istoric. Localnicii spun că uscarea apelor lacului Sawa prevestește revenirea imamului al-Mahdi, o figură venerată în islamul și și un descendent al profetului.

Studiile au arătat că lacul este alimentat de surse de apă subterane printr-un sistem de fisuri. De asemenea, poate primi apă de ploaie din văile înconjurătoare, iar precipitațiile abundente din ultimii ani au provocat inundații rapide.

Un lac de o frumusete rara a secat complet
Lacul Sawa din sudul Irakului

„Degradarea apei a început acum peste 10 ani, dar în această vară a fost prima dată când am pierdut întreaga zonă umedă”, a spus Laith Ali al-Obeidi, un activist de mediu în sudul Irakului.

La începutul lunii iunie, ceva apă a început să reapară deoarece fermierii, gata cu sezonul recoltei, au încetat să mai deturneze apele subterane. Movile de sare mărginesc drumul către râu din provincia Muthanna și sunt supravegheate de localnici întreprinzători care o extrag prin devierea apelor subterane și săparea puțurilor. Sarea este folosită ca materie primă în diverse industrii din zonă.

Aplicarea închiderii fântânilor ilegale și a măsurilor de protecție suplimentare ar fi inversat declinul lacului Sawa, a declarat Aoun Diab, consilier al Ministerului Resurselor de Apă. Dar acestea ar fi afectat direct interesele economice ale oficialilor provinciali. Acest lucru a perturbat un ecosistem delicat și interdependent susținut de oază rară de deșert.

Speciile de pești, improprii consumului uman, au fost hrana pentru diferite păsări migratoare vulnerabile care stăteau de-a lungul malurilor sale. Odată cu plecarea peștilor, și păsările vor trebui să-și redirecționeze trecerea sezonieră sau să piară, a spus al-Obeidi.

În 2014, Lacul Sawa a fost numit sit Ramsar, o desemnare internațională pentru zonele umede importante, câștigând recunoașterea ca zonă rară care necesită protecție. Un panou mare care marchează ocazia are vedere la site. Autoritățile locale au sperat că acest lucru va stimula turismul și resursele guvernamentale pentru a relua dezvoltarea zonei. Au fost întocmite planuri de asfaltare a drumurilor și pasarelelor din jurul lacului, precum și a liniilor de electricitate și proiecte de apă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...