Apă de culoarea smaraldului, dune uriașe de nisip alb, la doar câțiva kilometri de un mare oraș din țară. Prea puțin știut de românii cu poftă de călătorii și descoperit peisaje spectaculoase, acest lac este cunoscut și ca „Maldivele României”. Nu este inclus în niciun circuit turistic, de el bucurându-se doar localnicii unui mic sat. Află unde se află bijuteria cu apă ca în insule, o adevărată comoară a naturii.
România ascunde peisaje fabuloase, locuri create de natură ce îi vor lăsa pe cei care ajung să le descopere fără grai. În timp ce conaționalii noștri se înghesuie să își cumpere bilete de avion spre destinații exotice, puțini știu că pot avea experiențe la fel de frumoase și fără a părăsi granițele.
Lacul poreclit „Maldivele României” este unul dintre cele mai bune exemple. Situat în inima țării, este foarte puțin cunoscut în rândul celor cu poftă de călătorii și descoperit locuri spectaculoase, de el bucurându-se mai mult localnicii unui sătuc.
Pornind din Cluj-Napoca, un drum de aproape jumătate de oră cu mașina ne duce în satul Aghireșu. Cine ar crede că mica localitate aflată de nici 30 de kilometri de cel mai mare oraș din Transilvania ascunde un secret superb: un lac cu ape ca smaraldul. În mod surprinzător, el nu este inclus în niciun circuit turistic.
Lacul „Maldivele României” s-a format pe locul unui fost sit minier, într-un crater din care muncitorii extrăgeau caolin – o argilă moale, albă cu nuanțe de verde și galben. Resturi din această piatră încă se găsesc pe fundul acestui lac, ele fiind „responsabile” pentru culoarea uimitoare a apei.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Comoara naturii din inima țării s-a format în carterul lăsat în urmă de utilajele de excavare, din apa adunată de la ploi și izvoare subterane.
În anul 1995, o lucrare efectuată în apropiere a dus la secarea lacului. Din fericire, apa s-a adunat din nou și au reapărut peştii, iar stufărişul care s-a dezvoltat în jurul lacului completează un tablou extraordinar de frumos și adaugă încă o nuanță la imaginea multicoloră.
Locul este ideal pentru o zi de stat la plajă pe nisipul alb și fin. Vara, temperatura apei poate ajunge și la 25 de grade Celsius, iar cei care simt nevoia să se scape de razele puternice ale soarelui se pot refugia în pădurea de gorun situată în apropiere.