Un fenomen îngrijorător are loc pe Planetă. În anii 80 se întâmpla de două ori mai lent

Ioana Bucur 25.05.2022, 10:01
Un fenomen îngrijorător are loc pe Planetă. În anii 80 se întâmpla de două ori mai lent

Un studiu recent realizat de o echipă de cercetători din mai multe colțuri ale lumii a scos la lumină un adevăr îngrijorător. Fenomenul observat de oamenii de știință ar putea avea consecințe grave asupra vieții pe planetă. „A fost un șoc”, spun autorii lucrării, aceștia precizând că, înainte de anii ’80, același proces avea o durată de desfășurare de două ori mai lentă.

Fenomenul îngrijorător observat de cercetători

Trăim într-o lume în continuă schimbare, însă nu este mereu un lucru bun. Un studiu realizat recent de o echipă internațională formată din oameni de știință a avut concluzii îngrijorătoare.

Cercetătorii au descoperit că în ultimele patru decenii, viața copacilor s-a scurtat semnificativ, un factor major ce contribuie la acest proces fiind încălzirea globală – aceștia mor de două ori mai repede decât până acum 40 de ani.

Studiul s-a concentrat pe copacii din pădurile tropicale australiene, se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature, citat de The Guardian.

„A fost un șoc să detectăm o creștere atât de marcantă a mortalității arborilor și cu atât mai puțin ne-am așteptat la o tendință consistentă în rândul speciilor și locurilor studiate.

O dublare susținută a riscului de mortalitate ar presupune că acest carbon stocat în copaci se întoarce de două ori mai repede în atmosferă”, a explicat dr. David Bauman, autor principal al studiului.

Yadvinder Malhi, profesor la Oxford și coautor al studiului, a punctat că fenomenul observat la copacii studiați se aseamănă cu schimbările suferite de Marea Barieră de Corali.

„În acest caz, pădurile tropicale ar putea deveni în curând surse de carbon, iar provocarea de a limita încălzirea globală la mult sub 2 grade Celsius devine atât mai urgentă, cât și mai dificilă”, mai spune acesta.

Un fenomen îngrijorător are loc pe Planetă. În anii 80 se întâmpla de două ori mai lent
Un fenomen îngrijorător are loc pe Planetă. În anii 80 se întâmpla de două ori mai lent

Australia are un nou premier

Laburistul Anthony Albanese a depus luni jurământul pentru a fi noul premier al Australiei, cu câteva ore înainte de plecarea în Japonia, unde a participat la un summit internațional.

Albanese, fostul șef al poziţiei de centru-dreapta, a afirmat că Australia este pregătită să se angajeze în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Antony Albanese a vrut să profite de prima sa deplasare oficială în altă ţară pentru a arăta lumii „că există o schimbare de guvern”.

„Vor exista schimbări în politică, în special în ceea ce priveşte schimbarea climatică şi angajamentul nostru faţă de lume cu privire la aceste probleme”, a afirmat el în discursul victoriei, duminică.

Noul premier a promis şi să transforme Australia în „superputere” a energiilor regenerabile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...