Cum arată mărțișoarele bio create de un meșter român. Hârtia lor poate fi plantată și cresc copaci

Cătălina Burghelea 14.02.2022, 07:48
Cum arată mărțișoarele bio create de un meșter român. Hârtia lor poate fi plantată și cresc copaci

Sărbătoarea Mărțișorului are o însemnătate aparte pentru români. Vestește Primăvara și este un simbol deosebit pentru doamne și domnișoare. Deoarece au rămas doar două săptămâni până la 1 Martie, meșterii lucrează de zor în atelierele lor, pentru a crea cele mai frumoase mărțișoare. Unele sunt bio, create din hârtie parfumată, ce se poate recicla.

Un român creează mărțișoare bio

Pe modelul brazilor de Crăciun replantaţi după folosirea lor, un român creativ a găsit o metodă inedită de a realiza mărţişoare. Meșterul s-prinde în hârtie nu doar petale colorate, ci şi flori de levănţică şi seminţe vii. Ideea hunedoreanului este bio. După ce mărțișoarele sunt purtate toată luna martie, simbolurile primăverii pot fi plantate în pământ.

Din mâinile sale ies cadouri speciale și inedite

Din punct de vedere calendaristic, 1 Martie aduce primăvara, anotimpul renașterii și al bucuriei. Sărbătoarea Mărțișorului este reprezentată de firul alb împletit cu unul roșu, culorile simbolizând cald și rece, trecerea de la sezonul geros la cel de primăvară.

Pandemia a afectat si afacerea cu martisoare

Meșterul din Hunedoara are o rețetă proprie

Pentru ca mărțișorul să devină și mai practic decât e, un meșter hunedorean îl confecționează din materiale bio, astfel încât, după purtarea lui, să-l poți pune în pământ.

„În reţetă adăugăm ce seminţe vrem. Acestea sunt floricele de lavandă, acestea sunt seminţe de mesteacăn, care sunt minuscule. Mai punem trifoi şi petale şi seminţe de flori de câmp”, a explicat bărbatul, pentru Antena 3.

Hârtia folosită este reciclată

În felul acesta se prelucrează pasta pentru hârtia mărţişoarelor bio. Întreaga operațiune inedită are loc în  „Atelierul de carte” din comuna Ribicioar, județul Hunedoara. Toată hârtia folosită nu ajunge la gunoi, ci este tocată şi înmuiată în apă.

„Firbrele de copaci rămân în masa hârtiei şi pot fi refolosite inclusiv pentru a depozita şi seminţe de alte plante care apoi puse în pămân hrănesc alte seminţe. Deja am refolosit pt producţia plantabilă peste 2 tone de hârtie din care vor creşte mestecenii”, a precizat meșterul.

Mărțișoarele bio sunt o încântare pentru toate simţurile

După care colile bine presate sunt aşezate la uscat, foaie cu foaie. Hârtia manuală obţinută este o încântare pentru toate simţurile: textura este inedită, aroma parfumată de levănţică, iar culoarea vie, de miere, este dată de „vitraliile” create de petalele florilor.

Meșterul din Apuseni este foarte apreciat de muzeografii zonei. Hunedoreanul a realizat până acum 4000 de coli, din care a scos jumătate de milion de mărţişoare și tot atâția copaci.

Mesaje frumoase de 1 Martie

Dacă vrei să-ți surprinzi persoana iubită, mama sau colegele de muncă, de 1 Martie, alege cele mai frumoase urări.

„În acest anotimp al renaşterii, îşi doresc tot binele din lume! La mulţi ani de 1 Martie!” / „Un gând bun de 1 Martie! La mulţi ani!” / „La multi ani, draga mea! O primăvară însotită, împlinită, fericită!”/ „Un 1 Martie însorit!” sau „O primăvară însorită!”.

Oferă ghiocei ca mărțișor

O altă idee de cadou sunt ghioceii, unele dintre cele mai iubite flori de primăvară. Lumea asociază buchețelul alb cu bucuria și speranța renașterii naturii. Din cale-afară de gingași, nu este de mirare de ce bărbații își răsfață iubitele cu ghiocei în luna martie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...