Un eventual dezastru la centrala nucleară de la Zaporojie, pericol pentru România? Nicolae Ciucă vine cu lămuriri: „Avem luate toate măsurile pentru protejarea populaţiei”

Elena Avramescu 10.08.2022, 12:29
Un eventual dezastru la centrala nucleară de la Zaporojie, pericol pentru România? Nicolae Ciucă vine cu lămuriri: „Avem luate toate măsurile pentru protejarea populaţiei”

De câteva zile, întreaga Europă fierbe cu gândul că s-ar putea întâmpla un dezastru la centrala nucleară de la Zaporojie, bombardată de armata rusă. România nu face excepție, mai ales că se află chiar la graniță cu Ucraina, astfel că a mai trecut o dată printr-o tragedie cumplită, atunci când a fost explozia de la Cernobîl, ale cărei radiații au afectat mii de români.

România nu trebuie să se panicheze din cauza centralei de la Zaporojie

Premierul Nicolae Ciucă a ținut să liniștească lumea cu privire la un eventual dezastru ce poate avea loc la centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina, spunând că până în prezent nu extstă date care să justifice niciun fel de îngrijorare, fiind monitorizate datele privind mediul. În plus, se ţine permanent legătura cu autorităţile de specialitate din Europa, cât şi cu partenerii din Ucraina.

„În ultimele zile, pe fondul evenimentelor din Ucraina, din zona centralei nucleare de la Zaporojie, au existat o serie întreagă de date şi informaţii referitoare la pericolul pe care îl poate reprezenta un eveniment la această centrală.

Până la acest moment, vreau să asigur şi să dau, de asemenea, garanţii cetăţenilor că nu avem date care să justifice niciun fel de îngrijorare, monitorizăm permanent toate datele legate de mediu şi suntem în permanentă legărură cu autorităţile europene de specialitate, precum şi cu partenerii noştri din Ucraina. Avem luate toate măsurile pentru protejarea populaţiei”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.

În același timp, Ucraina susține că bombardamentele lansate de Rusia asupra celei mai mari centrale atomice din Europa au avariat trei senzori la o linie electrică a uzinei, rănind un muncitor. Imediat după acest atac, secretarul general al ONU Antonio Guterres a solicitat ca inspectorii internaționali să aibă acces la centrala nucleară Zaporojie, după ce Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc pentru bombardarea uzinei în weekend.

Centrala nucleara de la Zaporojie

„Orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaș. Sper că aceste atacuri se vor încheia. Susținem pe deplin AIEA în toate eforturile lor în ceea ce privește crearea condițiilor de stabilizare a centralei”, a spus Antonio Guterres în Japonia.

Forțele ruse au capturat centrala de la Zaporojie din sud-estul Ucrainei încă de la începutul lunii martie, la scurt timp după ce s-a dat startul invaziei, dar momentan este condusă de tehnicieni ucraineni. Autoritățile instalate de Moscova în zonă au declarat că forțele ucrainene au lovit centrala cu un lansator de rachete multiple, distrugând clădiri administrative și o zonă din apropierea unui depozit.

„Naționaliștii ucraineni au lansat o lovitură de artilerie pe teritoriul obiectului pe 5 august. Două linii electrice de înaltă tensiune și o conductă de apă au fost avariate în urma bombardamentelor. Doar datorită acțiunilor eficiente și oportune ale armatei ruse în acoperirea instalației nucleare, infrastructura critică a acesteia nu a fost afectată”, a notat ambasada Rusiei la Washington.

În schimb, șeful autorităților ocupante de la Zaporojie, Evgheni Balitski, este de părere că forțele ucrainene sunt vinovate și pun toată Europa în pericol, fiind aproape de o catastrofă nucleară prin bombardarea centralei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...