Bombardament la centrala nucleară de la Zaporojie. Șeful ONU: „Atacul asupra uzinei din Ucraina este sinucigaș”

Beatrice Dumitru 08.08.2022, 11:56
Bombardament la centrala nucleară de la Zaporojie. Șeful ONU: „Atacul asupra uzinei din Ucraina este sinucigaș”

Complexul centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost bombardat pentru a doua oară în mai puţin de trei zile, iar Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru acest atac. În acest context, șeful ONU a cerut ca inspectorii internaționali să aibă acces la centrala nucleară.

„Un atac sinucigaș”

Ucraina a declarat că bombardamentele lansate de Rusia asupra celei mai mari centrale atomice din Europa a avariat trei senzori la o linie electrică a uzinei și a rănit un muncitor.

După acest atac, secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut ca inspectorii internaționali să aibă acces la centrala nucleară Zaporojie, după ce Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc pentru bombardarea  uzinei în weekend.

Bombardament la centrala nucleară de la Zaporojie. Șeful ONU: „Atacul asupra uzinei din Ucraina este sinucigaș”
Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru atacul asupra centralei de la Zaporojie.

Orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaș. Sper că aceste atacuri se vor încheia. Susținem pe deplin AIEA în toate eforturile lor în ceea ce privește crearea condițiilor de stabilizare a centralei”, a declarat Antonio Guterres în Japonia, unde a participat sâmbătă la Ceremonia Memorială a Păcii de la Hiroshima privind comemorarea a 77 de ani de la primul bombardament atomic din lume, citat de The Guardian.

Volodimir Zelenski cere sancțiuni împotriva Rusiei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că a semănat „teroare nucleară” și de aceea ar fi justificate mai multe sancțiuni internaționale împotriva Moscovei, dar de data aceasta asupra sectorului nuclear.

Nu există o astfel de națiune în lume care să se simtă în siguranță atunci când un stat terorist trage într-o centrală nucleară”, a spus Volodimir Zelenski.

Forțele ruse au capturat uzina din sud-estul Ucrainei la începutul lunii martie, dar este încă condusă de tehnicieni ucraineni. Autoritățile instalate de Moscova în zonă au declarat că forțele ucrainene au lovit centrala cu un lansator de rachete multiple, distrugând clădiri administrative și o zonă din apropierea unui depozit.

Naționaliștii ucraineni au lansat o lovitură de artilerie pe teritoriul obiectului pe 5 august. Două linii electrice de înaltă tensiune și o conductă de apă au fost avariate în urma bombardamentelor. Doar datorită acțiunilor eficiente și oportune ale armatei ruse în acoperirea instalației nucleare, infrastructura critică a acesteia nu a fost afectată”, a spus ambasada Rusiei la Washington.

Șeful autorităților ocupante de la Zaporojie, Evgheni Balitski, a spus că forțele ucrainene sunt de vină și „au decis să pună întreaga Europă în pragul unei catastrofe nucleare” prin bombardarea centralei.

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) din Washington a atras atenția la 3 august că forțele ruse ar putea folosi centrala nucleară pentru a se „juca cu temerile vestice legate de un dezastru nuclear în Ucraina, într-un efort de a degrada voința occidentală de a oferi sprijin militar unei contraofensive ucrainene”. ISW a mai precizat că Rusia „folosește eficient centrala ca scut nuclear pentru a preveni atacurile ucrainene asupra forțelor și echipamentelor ruse”.

Pe de altă parte, șeful AIEA Rafael Grossi a avertizat că cel mai recent atac subliniază riscul foarte real al unui dezastru nuclear.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...