Atacuri asupra centralei de la Zaporojie. Care sunt riscurile unui accident nuclear pe fondul războiului cu Rusia?

Beatrice Dumitru 09.08.2022, 17:30
Atacuri asupra centralei de la Zaporojie. Care sunt riscurile unui accident nuclear pe fondul războiului cu Rusia?

Centrala nucleară Zaporojie din sud-vestul Ucrainei, cea mai mare din Europa, a fost bombardată în weekend pentru a doua oară, motiv pentru comunitatea internațională să avertizeze cu privire la un incident nuclear major. După incident, Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de „terorism nuclear”.

Accident la fel ca cel de la Fukushima

Un alt atac asupra centralei Zaporojie pe fondul războiului din Ucraina „subliniază riscul foarte real de dezastru nuclear”, potrivit organului de supraveghere al Națiunilor Unite. Și Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a descris situația de la uzină drept „scăpată de sub control” și „extrem de gravă”.

Între timp, experții avertizează că centrala de la Zaporojie prinsă în conflict ar putea duce la un accident nuclear similar cu cel de la Fukushima, din Japonia, în 2011.

Atacuri asupra centralei de la Zaporijie. Care sunt riscurile unui accident nuclear pe fondul războiului cu Rusia?
La centrala Zaporojie există riscul unui dezastru ca cel de la Fukushima.

Ce s-a întâmplat la centrala Zaporojie

Este pentru a doua oară când au fost raportate atacuri cu rachete asupra centralei de la începutul războiului. La primele ore ale zilei de 4 martie, la scurt timp după invazia rușilor, o rachetă a lovit o clădire de antrenament și a izbucnit un incendiu. Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei raporta că operatorii au închis unul dintre reactoarele nucleare ca măsură de precauție, iar nivelurile de radiații erau normale și nicio infrastructură cheie nu fusese deteriorată.

Centarala Zaporojie găzduiește șase reactoare nucleare, ceea ce o face cea mai mare din Europa și are o capacitate de șase gigawați, suficientă energie pentru a alimenta patru milioane de case. Ea se află lângă râul Nipro, în sud-vestul Ucrainei.

Experții cred că doar trei dintre reactoare sunt folosite de când centrala se află sub controlul rușilor, fiind folosit în continuare personal ucrainean.

Reactoarele ar putea „rezista unui accident de avion”

Reactorul este inima oricărei centrale nucleare. Aici, reacțiile nucleare controlate creează suficientă căldură pentru a transforma apa în abur, care este apoi folosit pentru a crea energie. Există două tipuri – reactoare cu apă fierbinte și reactoare cu apă sub presiune.

La centrala Zaparojie se află reactoare cu apă sub presiune, care sunt mult mai sigure decât cele cu apă fierbinte folosite la situl de la Cernobîl, unde dezastrul din 1986 a dus la o scurgere uriașă de radiații și zeci de decese directe și indirecte.

După Cernobîl, au fost o mulțime de lecții de învățat. Una importantă a fost că reactoarele ar trebui să fie cuprinse în clădiri foarte robuste, așa că acum sunt construite în containere uriașe din beton armat. Un avion ar putea zbura în acele clădiri și nu ar fi avariat”, a declarat profesorul Claire Corkhill, catedra de degradare a materialelor nucleare la Universitatea din Sheffield, pentru Sky News.

Reactoarele au, de asemenea, dispozitive de apărare împotriva incendiilor și, în cazul în care alimentarea cu energie electrică nu se face, au generatoare de rezervă alimentate cu motorină care durează aproximativ trei zile.

Altă infrastructură este în pericol

Totuși, există și alte părți ale uzinei care sunt vulnerabile. Odată ce combustibilul radioactiv din interiorul reactorului a fost utilizat la capacitatea maximă, acesta este plasat într-un iaz mare de răcire timp de aproximativ doi ani, înainte de a fi transferat într-o unitate de depozitare uscată.

Potrivit Energoatom, autoritatea nucleară ucraineană, atacurile din weekend au deteriorat trei monitoare de radiaţii la una dintre facilităţile de depozitare a combustibilului uzat.

„O lovitură de rachetă în clădirea iazului de răcire este îngrijorătoare, deoarece apa este foarte radioactivă și o scurgere ar putea răspândi radioactivitate în zonă”, a mai spus profesorul Claire Corkhill.

„Fiecare lovitură poate înseamna un accident nuclear catastrofal”

După ce bombardamentul de vineri a lovit o linie electrică către centrală, reactorul a fost oprit ca măsură de siguranță. În contextul unui război, odată ce rezervele de motorină se epuizează, obținerea mai multor s-ar putea dovedi dificilă.

Există sisteme de apărare la orice centrală nucleară. Dar atunci când există daune colaterale, se elimină unul sau mai multe dintre aceste sisteme și, prin urmare, creșteți riscul”,  a spus Tony Roulstone, lector în domeniul energiei nucleare la Universitatea Cambridge.

„Cu cât se trag mai multe rachete în direcția unei centrale nucleare, cu atât riscul unui accident nuclear catastrofal este mai mare. Dacă alimentarea cu energie electrică este deteriorată, dar generatoarele alimentate cu motorină sunt operaționale, acesta oferă suficient timp pentru a opri reactorul la rece. Dar dacă alimentarea cu energie electrică și generatoarele de rezervă sunt deteriorate, atunci probabilitatea unui accident este foarte mare. Accidentul de la Fukushima a răspândit radioactivitatea pe sute de kilometri, așa că același lucru s-ar putea întâmpla și la Zaporijie”, a afirmat profesorul Corkhill.

În funcție de cât de mare este scurgerea, aceasta ar putea însemna mii de oameni evacuați din casele lor, sănătatea fiind expusă unui risc major din cauza nivelurilor periculoase de radiații. Iar dacă toate reactoarele nucleare de la centrală ar trebui să se închidă, milioane de oameni care se luptă, deja, cu criza ar rămâne fără electricitate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...