Un alt tablou legendar a fost ținta activiștilor de mediu. „Fata cu cercel de perlă”, vandalizat la Haga

Anca Manolica 28.10.2022, 00:37
Un alt tablou legendar a fost ținta activiștilor de mediu. „Fata cu cercel de perlă”, vandalizat la Haga

Un alt tablou legendar a fost ținta activiștilor de mediu. Lucrarea lui Johannes Vermeer, „Fata cu cercel de perlă”, expusă la Haga, este cea mai recentă operă de artă care a fost ținta protestatarilor îngrijorați de schimbările climatice. Iată cum s-a petrecut totul.

O nouă operă de valoare, ținta activiștilor de mediu

Pictura emblematică a lui Johannes Vermeer, „Fata cu cercel de perlă”, a fost ținta unor activiști pentru climă la un muzeu olandez, joi, 27 octmbrie, în cea mai recentă demonstrație publică de vandalism asupra unor opere de artă celebre. Aceștia au vizat multe tablouri de renume mondial în ultimele luni, în încercarea de a atrage atenția asupra schimbărilor climatice.

Pictura mult-celebrată a lui Vermeer din 1665 face parte din colecția de la Mauritshuis, un mic muzeu care expune picturi olandeze și flamande din secolul al XVII-lea. Protestatarii care au țintit „Fata cu cercel de perlă” purtau tricouri imprimate cu logo-ul Just Stop Oil, un grup care se opune proiectelor de petrol și gaze în Marea Britanie.

Opera „Fata cu cercel de perlă”
Opera „Fata cu cercel de perlă”

Cum s-a petrecut totul

Un clip video de un minut al acțiunii, care circulă pe internet, arată un bărbat care se apropie de tablou și își lipește capul de acesta. În același timp, un alt bărbat își lipește mâna de peretele de lângă opera de artă și toarnă o substanță roșie pe capul și corpul primului activist. Acesta a avut și un mesaj către toată lumea:

„Cum vă simțiți când vedeți că ceva frumos și neprețuit este aparent distrus în fața ochilor voștri? Vă simțiți indignați? Bine. Unde este acest sentiment când vedeți că planeta este distrusă sub ochii noștri?”, a spus el.

În timp ce vizitatorii își exprimau nemulțumirea față de protestatar, acesta le-a spus că operele de artă sunt protejate de sticlă și că sunt „în regulă”. Deocamdată, mişcarea Just Stop Oil nu a revendicat pe site-ul său oficial şi nici pe conturile de pe rețelele sociale actul de vandalism de la Muzeul Mauritshuis din Haga.

Muzeul a transmis că pictura nu a fost deteriorată

Poliția a transmis ulterior că a arestat trei persoane pentru „violență publică împotriva proprietății”. De asemenea, într-o declarație pentru Associated Press, conducerea muzeului a spus că faimoasa pictură a lui Vermeer nu a fost deteriorată.

„În jurul orei 14.00, două persoane s-au lipit de tabloul „Feta cu cercel de perlă” al lui Johannes Vermeer. O persoană şi-a lipit capul de tabloul, care era protejat de sticlă, iar cealaltă şi-a lipit mâna de perete. O a treia persoană a aruncat o substanţă necunoscută pe tablou.

Experţii noştri au verificat imediat tabloul. Din fericire, acesta nu a fost deteriorat (..) Arta nu se poate apăra şi a încerca să o deteriorezi pentru orice cauză este ceva ce condamnăm ferm.”, au transmis reprezentanții Muzeului Mauritshuis, asigurând că tabloul va fi expus din nou „cât mai curând”.

Acest incident vine după o serie recentă de proteste de inspirație ecologică în întreaga Europă. La începutul acestei luni, protestatarii ecologiști au aruncat cu supă de roșii peste tabloul „Floarea-soarelui” al lui Vincent van Gogh la National Gallery din centrul Londrei.

Duminică, 23 octombrie, doi activiști pentru climă au aruncat cu piure de cartofi pe tabloul „Les Meules” al lui Claude Monet din Muzeul Barberini din Germania și apoi s-au lipit sub pictură.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...