EXCLUSIV

Ultima sută de metri pentru intrarea României în spațiul Schengen. Politologul Andrei Țăranu: „Occidentul se teme de migrația ilegală, de fapt”. Ce s-a întâmplat din 2007

Gabriela del Pupo 22.11.2022, 16:39
Ultima sută de metri pentru intrarea României în spațiul Schengen. Politologul Andrei Țăranu: „Occidentul se teme de migrația ilegală, de fapt”. Ce s-a întâmplat din 2007

Votul final pentru intrarea în spațiul Schengen se apropie și se poate observa cu ușurință că părerile pro și contra sunt tot mai prezente în spațiul public. Vineri are loc reuniunea extraordinară a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), pe tema migrației ilegale, aceasta fiind unul dintre reproșurile principale pe care statele reticente la intrarea României în Schengen îl aduc țării noastre.

Sunt însă și vești bune, Mecanismul de Verificare și Cooperare ar putea fi înlocuit cu același set de reguli care se aplică și altor state membre. Impact.ro a stat de vorbă cu politologul Andrei Țăranu care spune că motivele pentru care anumite țări sunt reticente țin de fluxul de migranți extracomunitari generat de țara noastră în trecut.

„E o veste bună în măsura în care MCV-ul va fi ridicat, deși era o plasă de siguranță”

O altă problemă mult discutată este faptul că România și Bulgaria sunt analizate împreună în luarea acestei decizii. Presa din Bulgaria a vehiculat zilele acestea ideea ca cele două state să primească voturi diferențiate. Suedia s-a exprimat în privința Bulgariei în timp ce Olanda sau Austria nu susțin încă ferm intrarea României în spațiul Schengen. Ridicarea MCV-ului nu este de asemenea o veste bună dar crează premizele unei analize nediscriminatorii la adresa României.

„Nu cred, Bulgaria are propriile ei probleme, din cauza aceasta dă tot soiul de semnale, care sunt pentru presa lor și pentru politica lor internă, iar faptul că Ministrul de Interne din Austria a început să se opună, generează o situație foarte complicată, având în vedere că până pe 8-9 decembrie mai sunt două săptămâni. E o veste bună în măsura în care MCV-ul va fi ridicat, deși era o plasă de siguranță să nu se întâmple cine știe ce minunății în justiția românească, dar dacă el va fi ridicat și va fi modificat și va fi transformat, la nivelul întregii Europe, probabil că va fi mai bine.”, spune politologul.

Andrei Taranu

Reticențele Olandei, sunt ele justificate sau nu?

După exprimarea punctelor de vedere în privința aderării României a europarlamentarilor olandezi dar și a premierului Marc Rute, mulți politicieni români au preferat să dea de înțeles că această țară ar avea interese economice să nu fie inclusă pe piața de liber schimb țara noastră. Andrei Țăranu consideră că, dincolo de cei care au primit cetățenie română, nici românii care au emigrat în Olanda nu au înțeles cum să se adapteze la lipsa de reguli din Țările de Jos. În niciun caz amenințarea din punct de vedere economic nu determină Olanda să aibă atitudinea pe care a făcut-o publică, față de România.

„Sunt prostii, Olanda are o spaimă foarte mare de migrație, de cea care vine din Orientul Apropiat, pentru că din cauza Schengen-ului o mulțime din cei care se aflau în Belgia, care au făcut atentate, din cauza aceasta ei au rămas și rămân în continuare cu o mare problemă legată de migrație.

Pe lângă migrația intracomunitară, avem această migrație intracomunitară care presupune prostituție, trafic de droguri, o mulțime de lucruri ilegale. Aici este o problemă de educație, faptul că Olanda, Țările de Jos sunt cele mai liberale țări din UE îi face pe mulți din România să creadă că acolo nu sunt reguli, și că pot să de comporte cum doresc. Și de aici prejudecata față de noi, dar trebuie să o discutăm.”

„A fost o țară prin care s-au scurs foarte mulți cetățeni extracomunitari, în special din Republica Moldova și Ucraina”

Un subiect pe care nu îl abordează politicienii români este faptul că țările occidentale observă, an de an, cum problema traficului de carne vine în țări ca România sau Ucraina nu se ameliorează, aceste țări rămânând în topul furnizorilor de rețele de traficanți.

„România are o problemă pe care toată lumea o evită, pentru că nu este corect politic. În 2007 și anii care au urmat, a fost o țară prin care s-au scurs foarte mulți cetățeni extracomunitari, în special din Republica Moldova și Ucraina, probabil un milion, prea puțini au fost cetățeni minunați ai UE. Foarte multe dintre doamnele acelea s-au direct în prostituție sau alte minunății, cine merge în Italia sau Franța, le vede, nu se poate să nu le audă.

Evident că cei din lumea occidentală s-au supărat pe noi, dar noi nu spunem adevărul. Atunci Sarkozy s-a supărat pe Băsescu, îi spunea în toate felurie, noroc cu Berlusconi, tocmai pentru că își făcea propria politică. A dat un milion și jumătate de cetățeni UE, mulți dintre ei nici nu știu română.”, spune Andrei Țăranu.

Colegiul Comisarilor se reunește astăzi, la Bruxelles, iar pe ordinea de zi a ședinței se află un raport preliminar privind Mecanismul de Cooperare și Verificare în cazul României. Potrivit unor surse de la Bruxelles, în draftul care urmează să fie discutat astăzi se propune înlocuirea MCV cu mecanismul comun de sancționare a statelor care nu respectă statul de drept, conform digi24.ro. De asemenea ministrul de Interne, Lucian Bode, se va deplasa zilele următoare în Austria, unde se va întâlni cu ministrul austriac de interne, Gergard Karner, după ce acesta a anunțat săptămâna trecută că Austria nu va fi de acord cu o extindere a spațiului Schengen, spun sursele G4Media.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...