Nicolae Ciucă vrea finalizarea procesului de monitorizare a României prin MCV: „Să demonstrăm că justiția română funcționează sută la sută pe principiile UE”

Andra Daoud 03.07.2022, 13:11
Nicolae Ciucă vrea finalizarea procesului de monitorizare a României prin MCV: „Să demonstrăm că justiția română funcționează sută la sută pe principiile UE”

Premierul Nicolae Ciucă a transmis că își dorește ca România să nu mai fie monitorizată prin intermediul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV). Șeful executivului a declarat, de Ziua Justiției, că a avut discuții în acest sens cu vicepreședintele Comisiei Europene pentru Valori și Transparență, Vera Jourova. Ce spune Ciucă despre felul în care se desfășoară în prezent actul de justiție în România.

Nicolae Ciucă vrea ca România să nu mai fie monitorizată prin MCV

Prim-ministrul a transmis un mesaj important, cu ocazia Zilei Justiției. Ciucă a spus că în acest moment justiția română funcționează pe principiile Uniunii Europene și că obiectivul este ca țara noastră să ajungă cât mai aproape de finalizarea procesului de monitorizare prin MCV.

„Marcată în fiecare an în prima duminică a lunii iulie, Ziua Justiţiei subliniază rolul actului de justiţie, al partenerilor instanţelor de judecată şi al tuturor oamenilor legii în consolidarea statului de drept. Discuţiile purtate recent cu vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Valori şi Transparenţă, Vera Jourova, care au vizat şi progresele înregistrate de România în implementarea recomandărilor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, ne încurajează să continuăm demersurile pe care le facem pentru reformarea sistemului de justiţie.

Provocarea este să aducem cât mai aproape perspectiva finalizării procesului de monitorizare a României prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi să demonstrăm că justiţia română funcţionează sută la sută pe principiile spaţiului de justiţie al Uniunii Europene”, a spus Ciucă în mesajul transmis de Guvern.

Nicolae Ciuca vrea finalizarea procesului de monitorizare a Romaniei prin MCV
Nicolae Ciuca a transmis un mesaj de Ziua Justitiei

„Justiția în slujba cetățeanului”

Premierul a mai precizat că obiectivele programului de guvernare sunt „justiția în slujba cetățeanului” și un sistem modern și eficient, adaptatat nevoilor actuale.

„Justiția în slujba cetățeanului și un sistem modern, eficient, accesibil și de calitate, adaptat nevoilor societății și mediului de afaceri – sunt obiective în care cred și pe care echipa guvernamentală și le-a asumat prin programul de guvernare. Avem posibilitatea să le susținem acum inclusiv prin proiecte care vor primi finanțare de la bugetul Uniunii Europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Respectul față de lege, adevărul, apărarea drepturilor și intereselor legitime ale cetățeanului, imparțialitatea, integritatea și independența corpului judecătoresc și a tuturor celor aflați în slujba legii sunt valori care trebuie să primeze într-un sistem de justiție adaptat transformărilor profunde petrecute în ultimele trei decenii în societatea românească. La mulți ani Justiției române și tuturor care își desfășoară activitatea în acest domeniu!”, a mai transmis prim-ministrul.

Urmăriți Impact.ro și pe