UE va oferi un nou ajutor militar Ucrainei. Despre ce sumă importantă este vorba

Beatrice Dumitru 13.05.2022, 14:44
UE va oferi un nou ajutor militar Ucrainei. Despre ce sumă importantă este vorba

După ce Statele Unite au anunțat un pachet uriaș de sprijin pentru Ucraina, în valoare de 40 de miliarde de dolari, și Uniunea Europeană a precizat că va ajuta Kievul cu o sumă importantă pentru a se lupta cu forțele ruse. Cu acestă nouă sumă, ajutorul blocului comunitar pentru Ucraina se ridică la aproximativ 2 miliarde de euro.

UE, nou ajutor pentru Ucraina

Șeful diplomației europene Josep Borrell a declarat că blocul comunitar va oferi Ucrainei un alt sprijin militar și că este încrezător că se va ajunge la un acord în zilele următoare pentru a conveni asupra unui embargo asupra petrolului rusesc.

Josep Borrell a spus înaintea reuniunii miniștrilor de Externe G7 din nordul Germaniei că sprijinul militar în valoare de 500 de milioane de euro va fi pentru arme grele precum tancuri și artilerie. Cu această sumă, ajutorul Uniunii Europene pentru Ucraina ajunge la aproximativ 2 miliarde de euro.

UE va oferi un nou ajutor militar Ucrainei. Despre ce sumă importantă este vorba
Josep Borell a anunțat un nou pachert de ajutor pentru Ucraina.

Un nou impuls pentru sprijinul militar. Va fi mai multă presiune asupra Rusiei cu sancțiuni economice și continuarea izolării internaționale și contracararea dezinformării”, a spus el, citat de Reuters.

UE încearcă să pună embargou pe petrolul rusesc

Uniuniea Europeană vrea să impună al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv interzicerea importurilor de petrol rusesc, însă Ungaria nu susține această sancțiune. În acest context, Josep Borelle a precizat că este optimist că măsura embargoului ar putea fi convenită în zilele următoare.

Sunt sigur că vom avea un acord. Avem nevoie de el și îl vom avea. Trebuie să scăpăm de dependența de petrol din Rusia. Dacă nu va exista un acord la nivelul ambasadorilor, atunci miniștrii de Externe trebuie să dea impulsul politic”, a adăugat Josep Borell.

O întârziere ar fi un regres major pentru eforturile UE de a contracara războiul lui Vladimir Putin din Ucraina și de a intensifica ofensiva economică împotriva Kremlinului, dar arată și cât de greu este pentru blocul comunitar să scape de dependența de energia rusă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...