Franța sprijină extinderea sancțiunilor pentru interzicerea importurilor de oi rusesc, a declarat marți ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire. „Când vezi ce se întâmplă în Donbas, este mai necesar ca niciodată să încetezi importul de petrol rusesc”, a declarat Le Maire pentru postul de radio Europe 1.
Le Maire a continuat spunând că petrolul, nu gazul, a fost „prima sursă de monedă pentru regimul lui Putin de câțiva ani” și, prin urmare, „oprirea importurilor de petrol rusești înseamnă afectarea finanțării războiului din Ucraina pentru cei care sunt la putere în Rusia”.
Franţa încerca să-i convingă pe partenerii europeni să oprească importurile de petrol rusesc, a adăugat Le Maire, susţinând că unele ţări au tot ezitat să facă acest lucru.
„Motivul pentru care nu suntem încă acolo nu este pentru că Franța nu și-o dorește. Se datorează faptului că există încă anumiți parteneri europeni care ezită”, a spus Le Maire, potrivit relatează CNN.
Vorbind la începutul acestei luni pentru CNN, Le Maire a spus: „În ceea ce privește Franța, suntem pregătiți să mergem mai departe și să decidem interzicerea petrolului și sunt profund convins că următorii pași și următoarele discuții se vor concentra pe această chestiune a petrolului. interzicerea petrolului rusesc”.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]La începutul acestei luni, liderii europeni au convenit să atace pentru prima dată vastul sector energetic al Rusiei, interzicând toate formele de cărbune rusesc din Uniunea Europeană. Comisia Europeană a prezis că această mișcare va afecta aproximativ 8 miliarde de euro (8,7 miliarde de dolari) exporturilor rusești pe an.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a reiterat apelul pentru un embargo petrolier, spunând pe 8 aprilie: „Cât mai poate Europa să ignore introducerea unui embargo împotriva livrărilor de petrol din Rusia?”
Comisia Europeană spune că aproximativ 45% din importurile de gaze naturale ale blocului și aproximativ 25% din importurile de petrol provin din Rusia. UE a importat energie rusească în valoare de aproximativ 35 de miliarde de euro (38 de miliarde de dolari) de la începutul războiului.
Noua Zeelandă a impus noi sancțiuni împotriva a peste o duzină de entități financiare ruse, inclusiv băncii centrale a țării, a anunțat marți ministrul de externe Nanaia Mahuta într-un comunicat. Sancțiunile vizează 18 organizații financiare care ar fi finanțat invazia Ucrainei de către Rusia și care reprezintă aproximativ 80% din totalul activelor bancare ale Rusiei, a spus Mahuta într-un comunicat publicat de guvernul Noii Zeelande.
„Aceste sancțiuni sunt menite să impună un cost economic și politic. Cu această ultimă rundă de sancțiuni, Noua Zeelandă se alătură țărilor din întreaga lume care au impus pedepse grele președintelui Putin și sistemului care finanțează invazia sa ilegală”, a spus Mahuta în declarație.
Cele 18 organizații nou sancționate sunt: Alfa-Bank, Bank Rossiya, Bank Otkritie, Black Sea Bank for Development and Reconstruction, Central Bank of the Russian Federation, Credit Bank of Moscow, Gazprombank, GenBank, Industrial Savings Bank, Novikombank, Russia Agricultural Banca, Banca Comercială Națională a Rusiei, Fondul Rus de Investiții Directe, Sberbank, Sovcombank, SMP Bank, Vnesheconombank, VTB.
În ultima lună, Noua Zeelandă a emis o serie de sancțiuni împotriva entităților și persoanelor ruse, inclusiv împotriva președintelui rus Vladimir Putin, a membrilor consiliului său de securitate, a politicienilor, a oligarhilor și a liderilor militari.