UE sare în ajutorul Ucrainei cu un nou pachet financiar, în contexul conflictului cu Rusia. Câți bani va primi Kievul

Beatrice Dumitru, Paul Dobrescu 25.01.2022, 12:27
UE sare în ajutorul Ucrainei cu un nou pachet financiar, în contexul conflictului cu Rusia. Câți bani va primi Kievul

Uniunea Europeană sare în ajutorul Ucrainei și îi oferă un nou pachet de asistență financiară pentru a
face față nevoilor sale de finanțare cauzate de conflictul cu Rusia. Din 2014, UE și instituțiile financiare europene au alocat fostei țări sovietice peste 17 miliarde euro, sub formă de granturi și împrumuturi.

Ajutor de la UE pentru Ucraina

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vut o convorbire telefonică cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a evalua situația din această țară, creată de acțiunile agresive ale Rusiei. Cei doi au discutat și despre modul în care UE ar putea continua să sprijine Ucraina atât pe termen imediat, cât și pe termen mediu.

După convorbirea care a avut loc vinerea trecută, Ursula von der Leyen a anunțat că Uniunea Europeană va ajuta Ucraina cu un pachet financiar format atât din împrumuturi de urgență, cât și din granturi. Astfel, Comisia propune un nou pachet de asistență macrofinanciară de urgență (AMF) în valoare de 1,2 miliarde euro.

UE sare în ajutorul Ucrainei cu un nou pachet financiar, în contexul conflictului cu Rusia. Câți bani va primi Kievul
Volodimir Zelenski a discutat cu Ursula von der Leyen.

Acest pachet va ajuta Ucraina acum să își abordeze nevoile de finanțare din cauza conflictului. Ne bazăm pe Consiliul și Parlamentul European să adopte acest AMF de urgență cât mai curând posibil. Vom trece apoi la plata rapidă a unei prime tranșe de 600 de milioane euro. Mai mult, în curând vom începe lucrul la un al doilea program MAE, pe termen mai lung, pentru a sprijini eforturile de modernizare ale țării”, a precizat Ursula von der Leyen, potrivit ec.europa.eu.

UE pregătește un alt pachet financiar pentru Ucraina

De asemenea, Ursula von der Leyen a precizat că UE va aloca anul acesta încă 120 de milioane de euro pentru eforturile Ucrainei de consolidare a statului și de reziliență și va continua să investească în viitorul țării, datorită Planului de investiții pentru Ucraina, care vizează să atragă investiții de peste 6 miliarde de euro.

Permiteți-mi să fiu clară încă o dată: Ucraina este o țară liberă și suverană. Își face propriile alegeri. UE va continua să-i fie alături”, a adăugat Ursula von der Leyen.

Din 2014, Ucraina a primit de la UE și instituțiile financiare europene peste 17 miliarde de euro, sub formă de granturi și împrumuturi.

Urmăriți Impact.ro și pe