UE va cumpăra 110.000 de vaccinuri împotriva variolei maimuței. Dozele urmează să fie livrate la sfârșitul lunii iunie

Elena Avramescu 14.06.2022, 12:04
UE va cumpăra 110.000 de vaccinuri împotriva variolei maimuței. Dozele urmează să fie livrate la sfârșitul lunii iunie

Uniunea Europeană va semna marți un acord cu un producător nedezvăluit pentru furnizarea a aproximativ 110.000 de doze de vaccinuri împotriva variolei maimuței, care urmează să fie livrate de la sfârșitul lunii iunie, a declarat comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides.

110.000 de vaccinuri împotriva variolei maimuței urmează să fie achiziționate de UE

După o întâlnire a miniștrilor UE sănătății de marți la Luxemburg, Kyriakides a spus că vaccinurile vor fi cumpărate din fonduri UE și livrate statelor UE. Oficialii Comisiei au spus că numele producătorului vaccinului va fi dezvăluit în curând.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din bloc a declarat luna aceasta că este în discuții cu firma daneză de biotehnologie Bavarian Nordic cu privire la datele din studii care ar putea susține o extindere a utilizării aprobate a vaccinului Imvanex, cunoscut sub numele de Jynneos în Statele Unite, dincolo de variola pentru a include variola maimuței.

Autoritatea de reglementare din SUA a aprobat vaccinul bavarez împotriva variolei pentru utilizare împotriva variolei maimuței.

Unele state ale UE, inclusiv Germania și Spania, și-au făcut propriile comenzi pentru vaccinuri împotriva variolei maimuțelor. Kyriakides a spus că UE a înregistrat 900 de cazuri de variola maimuță.

Precizare OMS despre focarele de variola maimutei. Cand a aparut, de fapt, boala in Europa
Vaccin pentru variola maimutei

SUA încearcă să extindă testarea pentru variola maimuței pe măsură ce cazurile cresc

Oficialii americani din domeniul sănătății lucrează pentru a extinde capacitățile de testare a variolei maimuței dincolo de un grup restrâns de laboratoare de sănătate publică, ținând seama de apelurile experților în boli infecțioase care spun că testarea virusului trebuie să devină parte din îngrijirea de rutină.

Directorul Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA, dr. Rochelle Walensky, a declarat vineri, în timpul unei conferințe telefonice, că agenția ei lucrează cu Food and Drug Administration și Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS) pentru a extinde capacitatea de testare.

În prezent, testarea preliminară a variolei maimuțelor în Statele Unite se face printr-o rețea de 69 de laboratoare de sănătate publică, care trimit rezultatele la CDC pentru confirmare.

Au existat până acum 45 de cazuri confirmate de variola a maimuței în 16 state din SUA, cea mai mare parte a focarului actual în afara Africii, unde virusul este endemic, având loc în Europa.

Statele Unite au efectuat aproximativ 300 de teste pentru variola maimuțelor. În timp ce testele pentru virus au crescut cu 45% săptămâna trecută, acestea trebuie să crească dramatic dacă se dorește a opri focarul, au spus experții în boli infecțioase.

„Nu există suficiente teste acum pentru variola maimuțelor în Statele Unite. Laboratoarele comerciale sunt obișnuite să colaboreze cu furnizorii de servicii medicale din toată țara, mută rapid mostrele, raportând rapid rezultatele într-un mod pe care furnizorii îl înțeleg și se așteaptă”, a spus. Dr. Tom Inglesby, director al Centrului Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății.

Pentru ca laboratoarele comerciale să efectueze aceste teste, au nevoie de acces la mostre de variola de maimuță pentru a-și valida testele, îndrumări de reglementare de la FDA și coduri de facturare comerciale stabilite de CMS, a declarat Inglesby, un fost consilier senior la Casa Albă pentru răspunsul la COVID-19.

Într-un raport detaliat de 17 cazuri publicat de CDC săptămâna trecută, majoritatea pacienților s-au identificat ca fiind bărbați care întrețin relații sexuale cu bărbați. În multe dintre cazuri, erupția cu variola a maimuței a început în zona genitală, ceea ce i-ar putea determina pe unii medici să o diagnosticeze greșit ca fiind o infecție cu transmitere sexuală mai frecventă, cum ar fi herpesul sau sifilisul.

Asociația Laboratoarelor de Sănătate Publică a declarat că are o capacitate suficientă acum, dar că va lucra pentru a extinde testarea la laboratoarele comerciale în cazul în care focarul va continua să crească.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...