UE se pregătește pentru o escaladare China-SUA pe măsură ce tensiunile din Taiwan cresc. „Europenii ar trebui să fie pe fază”

Beatrice Dumitru 01.08.2022, 09:57
UE se pregătește pentru o escaladare China-SUA pe măsură ce tensiunile din Taiwan cresc. „Europenii ar trebui să fie pe fază”

Războiul declarațiilor dintre SUA și China despre Taiwan „ar putea escalada cu ușurință” și este urmărit îndeaproape în capitalele europene, potrivit unor înalți diplomați. Tensiunile cresc între cele mai mari două superputeri ale lumii, pe măsură ce Beijingul își intensifică amenințările cu privire la o posibilă vizită a președintelui Camerei Reprezentanților al SUA Nancy Pelosi, în Taiwan, în zilele următoare.

Tensiuni între SUA și China

De la Bruxelles la Paris, oficialii UE au fost reticenți să analizeze disputa în public, chiar dacă China se apropie tot mai mult de riscul unui impas militar cu SUA. Cu toate acestea, în culise, diplomații europeni acceptă că există în mod clar pericolul ca situația ca situația să scape de sub control.

Până de curând, Europa se ferea să vorbească despre Taiwan, o insulă de 23 de milioane de locuitori despre care Beijingul pretinde că face parte din China. Situația s-a înrăutățit și mai mult pe măsură ce Beijingul a promis un „parteneriat fără limite” cu Rusia și a respectat linia Kremlinului în așa-numita „operațiune militară specială” împotriva Ucrainei.

UE se pregătește pentru o escaladare China-SUA pe măsură ce tensiunile din Taiwan cresc. „Europenii ar trebui să fie pregătiți”
Tensiunile cresc între SUA și China.

„Cel mai rele scenarii se întâmplă uneori. Europenii ar face bine să se pregătească pentru situații neprevăzute, sprijinind Taiwanul, rămânând în contact strâns cu Beijingul și ajutând la dezescaladare”, a spus Boris Ruge, vicepreședintele Conferinței de Securitate de la München, citând ca exemplu invadarea Ucrainei de către Rusia, citat de Politico.

nancy pelosi, turneu în Asia

Nancy Pelosi a anunțat că va efectua un tuneu în Asia împreună cu o delegație a Congresului, iar o oprire ar putea fi în Taiwan, ceea ce a provocat o reacție durtă din partea Beijingului. China susține că o vizită în Taiwan a acesteia ar reprezenta o încălcare flagrantă a politicii „o singură China” care guvernează statutul teritoriului și un semnal de sprijin american pentru independența Taiwanului.

Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui. Se speră că SUA vor fi cu ochii limpezi în privința asta”, i-a transmis președintele chinez Xi Jinping lui Joe Biden în timpul discuției telefonice pe care au purtat-o săptămâna trecută.

De asemnenea, Ministerul Apărării din China a avertizat că „armata chineză nu va sta niciodată cu mâinile în sân” dacă Nancy Pelosi va intra în Taiwan, în timp ce analiştii cred că Xi Jinping nu va reacționa în faţa oricărui semn că SUA va sprijini independenţa Taiwanului, deoarece încearcă să obțină al treilea mandat de președinte în această toamnă.

Marea Britanie a sugerat ca Taiwanul să fie înarmat, avertizând că Occidentul nu trebuie să facă aceleași greșeli ca și în privința Ucrainei, în timp ce ministrul german de Externe Annalena Baerbock a descris comportamentul Chinei în raport cu Taiwanul drept „o provocare globală”.

„Situația ar putea escalada cu ușurință”

Întrebat dacă tensiunile sunt o preocupare pentru NATO, un înalt diplomat european a spus: „Nu încă, dar ar putea escalada cu ușurință. În cel mai rău caz ar fi distrasă atenția SUA  de la Ucraina către tensiunile cu China din cauza Taiwanului”, iar un diplomat european de rang înalt a spus că riscul ca ciocnirile dintre Washington și Beijing să se dezvolte este „supravegheat îndeaproape”.

Intensificarea războiului din Ucraina a crescut exponențial riscul agresiunii chineze supra Taiwanului. Uniunea Europeană trebuie, de asemenea, să poată urmări acțiunile Chinei, inclusiv în ceea ce privește Taiwan. Cooperarea deplină între UE și SUA este foarte importantă atât în ceea ce privește agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cât și în ceea ce privește acțiunile Chinei în vecinătatea ei”, a avertizat Urmas Paet, vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.

Invazia rusă a Ucrainei i-a determinat pe factorii de decizie europeni să mediteze asupra consecințelor până acum inimaginabile ale impunerii de sancțiuni economice asupra celei de-a doua economii ca mărime din lume, în cazul în care Beijingul ar face o mișcare militară împotriva Taiwanului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...