UE pregătește al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Include restricții privind petrolul

Elena Avramescu 25.04.2022, 11:36
UE pregătește al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Include restricții privind petrolul

Uniunea Europeană pregătește un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care se așteaptă să fie prezentat la începutul acestei săptămâni și ar putea include o „oarecare formă de interdicție” a importurilor de petrol, precum și expulzarea mai multor bănci rusești din sistemul internațional de plăți SWIFT, relatează Politico.

Ce va conține al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Potrivit articolului, măsurile împotriva importurilor de petrol pot varia în funcție de tipul de petrol și de metoda de livrare a acestuia (pe mare sau prin conductă). Există, de asemenea, discuții în curs la Bruxelles cu privire la necesitatea unor potențiale perioade de tranziție pentru a oferi țărilor UE timp să se pregătească pentru orice embargo asupra importurilor de petrol din Rusia.

Potrivit Bloomberg, trei opțiuni sunt considerate restricții ale UE asupra petrolului rusesc: impunerea unui embargo, stabilirea unui plafon de preț și crearea unui mecanism de plată pentru a păstra profiturile pe care Rusia le-a primit de la începutul războiului în Ucraina. Noul pachet va fi prezentat luni. Ambasadorii UE îl vor discuta timp de o săptămână și probabil îl vor putea adopta până vineri.

După cum a raportat anterior GMK Center, de la începutul războiului din Ucraina, Federația Rusă și Belarus s-au confruntat cu numeroase sancțiuni din partea națiunilor occidentale. La începutul acestei săptămâni, a intrat în vigoare o directivă a UE care interzice navele rusești din toate porturile Uniunii Europene.

În cele cinci pachete anterioare ale sale, UE a susținut interzicerea cărbunelui și a eliminat o serie de bănci rusești din SWIFT, în efortul de a crește presiunea economică asupra Moscovei. Dar, pe măsură ce apar dovezi ale atrocităților comise de forțele ruse în Ucraina, guvernele occidentale au sporit sprijinul militar pentru Kiev și au decis să intensifice sancțiunile împotriva președintelui Vladimir Putin și a regimului său.

Ce va contine al saselea pachet de sanctiuni impotriva Rusiei
Noi sanctiuni Rusia

Marile bănci rusești precum Gazprombank și Sberbank au fost până acum excluse de la sancțiuni, deoarece sunt implicate în tranzacții cu energie. Dar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat duminică ziarului german Bild că noile sancțiuni vor afecta probabil Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia. Un diplomat al UE se aștepta ca Comisia să vizeze toate băncile rusești, inclusiv Gazprombank.

Unele țări, cum ar fi Țările Baltice, fac, de asemenea, presiuni pentru mai multe măsuri pentru a aborda operațiunile rusești de dezinformare în cel de-al șaselea pachet. Bruxelles-ul a interzis anterior instituțiile media susținute de Kremlin, RT și Sputnik. Capitalele mai solicite au sugerat că mai multe alte instituții de presă ruse ar trebui interzise și în UE, în timp ce alții se îngrijorează că o astfel de măsură ar putea fi contracarată împotriva Occidentului, deoarece mișcarea ar putea fi folosită în scopuri de propagandă rusă.

În ceea ce privește petrolul, nu este clar cât de rapidă și cuprinzătoare va fi o viitoare eliminare treptată a importurilor din Rusia. Întrucât veniturile din petrol și gaze reprezintă o sursă critică de finanțare pentru mașina de război a Rusiei, sancțiunile asupra energiei sunt văzute ca un următor pas vital pentru răspunsul UE la invazie. Dar țări precum Germania și Ungaria, care se bazează pe importurile rusești de energie, au încercat să reducă propunerile.

Germania a avertizat cu privire la o recesiune dacă UE blochează imediat gazul și petrolul rusesc. Joi, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a cerut, de asemenea, prudență.

„Europa trebuie în mod clar să-și reducă dependența de Rusia în ceea ce privește energia, dar trebuie să fim atenți când ne gândim la o interdicție europeană completă, de exemplu, a importurilor de petrol”, a spus Yellen în timpul unei conferințe de presă la Washington.

Ea a avertizat că interzicerea imediată a petrolului de către UE „ar avea un impact dăunător asupra Europei și a altor părți ale lumii”.

Este posibil ca o interdicție a petrolului să facă diferența între diferitele grade de petrol rusesc și metoda lor de livrare, prin transport sau conducte. Există, de asemenea, discuții în curs la Bruxelles cu privire la necesitatea unor potențiale perioade de tranziție pentru a oferi țărilor UE timp să se pregătească pentru orice embargo asupra importurilor de petrol din Rusia.

Urmăriți Impact.ro și pe