UE cere tuturor statelor să se pregătească cu vaccinuri pentru valul Covid din toamnă. De ce acest lucru o să fie greu de realizat în România

Elena Avramescu 26.07.2022, 07:31
UE cere tuturor statelor să se pregătească cu vaccinuri pentru valul Covid din toamnă. De ce acest lucru o să fie greu de realizat în România

Pandemia de Covid-19 se încăpățânează să rămână relevantă, iar un nou val este mult mai aproape decât se credea. Dacă în primăvară toată lumea credea că pandemia s-a sfârșit, iată că lucrurile nu stau chiar așa. Astfel că acum, Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţa Alimentară, vrea ca toate statele UE să se pregătească cu vaccinarea pentru noul val de COVID, dar medicii români au mari probleme cu organizarea acestora.

Doza booster în România, pusă sub semnul întrebării

Noul val de Covid urmează să-și facă simțită prezența în toamnă și iarnă, după cum a anunțat luni comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţa Alimentară, Stella Kyriakides, precizând că există o înmulţire a cazurilor care îngrijorează constant. Astfel că oficialul european cere urgent vaccinarea cu booster a persoanelor vulnerabile, lucru extrem de greu de realizat în România, în prezent.

„Din păcate, pandemia a arătat o creştere îngrijorătoare în unele ţări. În ultimele două luni ne-am pregătit pentru toamnă şi iarnă, pe deplin conştienţi că următorul val pandemic nu poate şi nu ar trebui să apese şi mai mult asupra economiilor şi societăţilor noastre, în special într-un moment în care ele sunt deja afectate de războiul şi de invazia din Ucraina, precum şi de inflaţie, a afirmat Stella Kyriakides la postul public de radio din Cipru, ţara sa natală.

În aceste sens, UE a solicitat tuturor statelor membre să accelereze vaccinarea cu booster a persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, precum şi a grupurilor vulnerabile.

„Aceste luni ar trebuie să fie luni de pregătire, pentru ca sistemele noastre de sănătate să fie gata pentru posibile noi valuri care, de exemplu, s-ar putea combina cu gripa de sezon”, a mai spus Stella Kyriakides.

Statele UE, printre care si Romania, pun presiune pe Pfizer. Are legatura cu contractele pentru vaccinurile anti-COVID-19
Vaccinuri anti-COVID-19

Din nefericire, în acest moment, vaccinarea cu doza booster este dificil de realizat de medicii de familie din cauza riscului de a rămâne cu doze nefolosite. Mai exact, medicii de familie riscă să plătească vaccinurile în cazul în care un sfert dintre dozele ajunse în cabinetele lor rămân nefolosite.

„Dacă nu am 12 programări la imunizare, eu nu pot cere vaccin pentru că rămân cu doze nerealizate. Şi se mai întâmplă să am aceste programări şi oamenii să nu mai vină din diverse motive. Acesta este riscul vaccinului multidoză, să rămâi cu unele cantităţi neadministrate. Noi am făcut o serie de demersuri pentru schimbarea reglementărilor, dar acestea au rămas fără răspuns până în prezent.

Ideal ar fi ca autorităţile, DSP-urile cel mai probabil, să realizeze un soi de platformă informatică în care pacienţii să poată găsi cu exactitate cabinetele medicilor de familie care vaccinează. Doritorii ar vedea care sunt acestea, s-ar putea programa cu un singur apel telefonic şi toată lumea ar fi fericită. Şi medicii, dar şi pacienţii.

Acum, dacă am un pacient care vrea să fie vaccinat, eu nu pot strica şase doze pentru el şi trebuie să fac demersuri ca să caut un vaccin disponibil la un alt medic. Sigur, noi suntem atenţi să nu rămână nimeni nevaccinat, dar este foarte complicat uneori, iar problema poate dura, se poate rezolva şi în câteva zile”, a declarat medicul Rodica Tănăsescu, potrivit Adevărul.

Ieri au fost anunțate 4.955 de cazuri noi de COVID-19 în România, în ultimele 24 de ore, față de cele 6.000 de cazuri pe zi anunțate în urmă cu două săptămâni. Cu toate acestea, este vorba doar despre o scădere artificială a numărului de noi cazuri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...