Valeriu Gheorghiţă, despre vaccinarea în România: „A treia doză este ultima”

Ioana Bucur 28.01.2022, 21:04
Valeriu Gheorghiţă, despre vaccinarea în România: „A treia doză este ultima”

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid-19, a oferit noi explicații cu privire la vaccinarea în România. Medicul a precizat că, în acest moment, un al doilea booster nu ar fi justificat, și că a treia doză este, conform datelor disponibile în prezent, ultima pe care trebuie să o facă oamenii pentru a fi protejați de forme severe ale bolii, inclusiv în cazul infectării cu tulpina Omicron a SARS-CoV-2.

Ce spune Valeriu Gheorghiță despre vaccinarea în România

În contextul în care, în ultimele zile, în spațiul public au apărut tot mai multe dezbateri și întrebări cu privire la numărul dozelor de vaccin anti-Covid-19 pe care va trebui să le facem, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid-19, a făcut o serie de precizări importante.

Medicul a explicat că, datele disponibile până în acest moment nu arată nevoia celei de-a patra doze de vaccin, adăugând că, după prima schemă, serurile actuale oferă o protecţie pentru formele grave de boală, inclusiv în cazul infectării cu tulpina Omicron.

„La momentul actual, nu avem toate datele disponibile să putem spune că se justifică administrarea celei de a patra doze.

Ştim în schimb că vaccinurile actuale, chiar după prima schemă, oferă o protecţie pentru formele grave de boală, inclusiv cu Omicron, iar doza de booster asigură o protecţie de lungă durată, pentru că ştim că imunitatea pentru Omicron se pierde mai repede decât ceea ce ştiam pentru varianta Delta”, a declarat Valeriu Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.

Gheorghiță a mai spus că „expunerea la îmbolnăvire o avem cu toţii, în fiecare zi, având în vedere transmisibilitatea extrem de crescută pentru Omicron şi interacţiunea cu celelalte persoane”.

„Rezultatul final al infectării va fi diferit la o persoană vaccinată faţă de una nevaccinată. Vaccinul ne protejează faţă de formele grave”, a subliniat Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă, despre vaccinarea în România
Valeriu Gheorghiță. Inquam Photos / George Călin

„Ieri s-au vaccinat 390 de copii din grupa de vârstă 5 – 11 ani”

Joi, medicul a anunțat că pe data de 26 ianuarie s-au vaccinat 390 de copii din grupa de vârstă 5 – 11 ani şi că în platformă mai sunt 3.435 de programări până la data de 16 februarie, tot pentru această grupă de vârstă.

„O să prezint câteva date legate de vaccinarea copiilor din grupa de vârstă de 5 -11 ani. Ieri a demarat această activitate, sunt 231 de centre active, ieri a fost vaccinaţi 390 de copii din această grupă de vârstă.

Practic, aproximativ 11% din persoanele vaccinate cu prima doză în cursul zilei precedente au fost copiii din grupa de vârstă 5 – 11 ani. Din aceştia, 125 s-au prezentat direct la centrul de vaccinare, fără programare. La acest în platformă mai sunt încă 3.435 de programări existente până la data de 16 februarie”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, joi, într-o conferinţă de presă.

Potrivit medicului, următoarea tranşă de vaccin pentru copii va sosi în România pe data de 31 ianuarie.

Urmăriți Impact.ro și pe