UE analizează noi sancțiuni împotriva Belarusului. Blocul comunitar a retras o parte din personalul de la Kiev de teama unui război

Beatrice Dumitru 18.02.2022, 17:40
UE analizează noi sancțiuni împotriva Belarusului. Blocul comunitar a retras o parte din personalul de la Kiev de teama unui război

Uniunea Europeană ia în considerare noi măsuri restrictive din cauza lacunelor privind sancțiunile existente împotriva Belarusului. Problema va fi dezbătută la reuniunea miniștrilor de Externe ai UE, care va avea loc pe 21 februarie. Primele sancțiuni au fost impuse Minskului după alegerile prezidențiale din august 2020, considerate trucate de Occident.

Rusia ar putea ataca Ucraina și din Belarus

Discuția despre noi sancțiuni vine pe fondul îngrijorării cu privire la o posibilă invadare a Ucrainei de către Rusia, care ar putea include trupe ruse staționate în Belarus, deși Moscova a negat în repetate rânduri că are un astfel de plan,  dar țările occidentale cred contrariul.

Din cauza conflictului dintre Rusia și Ucraina, UE a cerut săptămâna trecută personalului neesențial să părăsească Kievul, a declarat un diplomat UE, în timp ce Ucraina îndeamnă UE să ofere sprijin de urgență și pregătire militară.

UE analizează noi măsuri împotriva Belarusului. Blocul comunitar a retras o parte din personalul de la Kiev de teama unui război
Rusia, acuzată că se pregătește să atace Ucraina.

 

Nu a fost o evacuare, ci o ajustare a prezenței la locul de muncă din Kiev, ținând cont de circumstanțele de securitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciului diplomatic al UE pentru Reuters.

Sancțiunile impuse Belarusului

Primele sancțiuni asupra Belarusului au fost impuse după ce președintele Aleksandr Lukașenko a înăbușit protestele după alegerile prezidențiale din august 2020 și au fost înăsprite de mai multe ori de atunci.

Diplomații au spus că noile măsuri ar putea avea ca scop înlăturarea lacunelor, despre care liderii țărilor baltice spun că sunt exploatate de Minsk pentru a eluda sancțiunile existente.

UE a interzis Belarusului exporturile de potasiu, un îngrășământ din potasiu și produse petroliere. Dar diplomații au spus că Minskul exportă în continuare în UE prin Ucraina și și-a sporit și exportul de produse petroliere obținute din cărbune.

Ucraina a cerut ajutorul Uniunii Europene

La reuniunea ministrilor de Externe se va lua în considerare un nou sprijin pentru Ucraina. Kievul a făcut săptămâna aceasta o cerere pentru asistență de urgență, care ar putea include materiale medicale, generatoare de electricitate și alte echipamente de prim ajutor necesare în cazul unei invazii ruse, potrivit unui oficial al UE.

Țările UE, care au evitat până acum să trimită arme în Ucraina, iau în considerare să dea curs acestor solicitări folosind mecanismul de protecție civilă al UE

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...