Ucraina trimite Rusia la Curtea Internațională de Justiție, ca urmare a războiului

Mihnea Tălău 07.03.2022, 09:38
Ucraina trimite Rusia la Curtea Internațională de Justiție, ca urmare a războiului

Ucraina va solicita luni instanței supreme a Națiunilor Unite să emită o hotărâre de urgență prin care să ceară Rusiei să oprească invazia, argumentând că justificarea Moscovei pentru atac se bazează pe o interpretare eronată a legii genocidului.

Hotărâri obligatorii dar fără mijloace de a le pune în aplicare

Cu toate că hotărârile Curții sunt obligatorii și țările le respectă în general, aceasta nu are mijloace directe de a le pune în aplicare.

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat că „acțiunea militară specială” a Rusiei este necesară „pentru a proteja oamenii care au fost supuși la intimidare și genocid” – adică cei a căror primă sau unică limbă este rusa – în estul Ucrainei, informează Reuters.

Acțiunea Ucrainei susține că afirmația de genocid nu este adevărată și, în orice caz, nu oferă o justificare legală pentru invazie.

Cauza pe care a depus-o la Curtea Mondială, cunoscută oficial sub numele de Curtea Internațională de Justiție (CIJ), se concentrează pe interpretarea unui tratat din 1948 privind prevenirea genocidului, semnat de ambele țări. Tratatul desemnează CIJ drept for de soluționare a litigiilor dintre semnatari.

Punct final. Senatul a aprobat proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ

Putin folosește în mod abuziv termenul „genocid”

Săptămâna trecută, consiliul executiv al Asociației Internaționale a Specialiștilor în Genocid a emis o declarație în care a afirmat că Putin „își însușește și folosește în mod abuziv termenul „genocid”.

„Nu există absolut nicio dovadă că în Ucraina are loc un genocid„, a declarat președintele asociației, Melanie O’Brien, pentru Reuters.

Ambasada Rusiei la Haga nu a dat un răspuns imediat cu privire la acest caz.

CIJ poate ordona „măsuri provizorii” rapide, în câteva zile sau săptămâni, pentru a preveni agravarea unei situații înainte de a analiza fondul unui caz sau dacă are sau nu jurisdicție.

Ucraina a solicitat Curții măsuri provizorii în 2014, după ce Rusia a anexat Crimea, iar CIJ a ordonat ambelor părți să nu agraveze disputa.

Audierile încep la ora 10.00 (09.00 GMT), iar Ucraina își va prezenta cazul. Rusia urmează să răspundă marți.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...