Ucraina impune restricții cu privire la exportul de cereale pe cale ferată pentru România și Republica Moldova

Elena Avramescu 06.05.2022, 12:51
Ucraina impune restricții cu privire la exportul de cereale pe cale ferată pentru România și Republica Moldova

Ucraina a impus restricții temporare privind furnizarea de mărfuri de cereale pe calea ferată în direcția Moldova și România din cauza unui număr mare de vagoane la punctele de trecere a frontierei, a anunțat vineri consultanța APK-Infrom. După ce porturile sale de la Marea Neagră au fost blocate de Rusia, Ucraina a fost nevoită să folosească calea ferată ca principală rută pentru exportul de cereale, ceea ce duce adesea la acumularea de vagoane la punctele de trecere a frontierei.

Restricții pentru România și Moldova pentru exportul de cereale

Anterior, Kievul a suspendat exporturile de cereale pe calea ferată către Polonia. APK-Inform a spus că restricțiile în direcția României au început pe 4 mai și din 5 mai în direcția portului moldovenesc și a Ucrainei dunărene.

Ministerul Agriculturii a declarat joi că exporturile de cereale au atins 46 de milioane de tone în sezonul 2021/22 iulie-iunie, inclusiv 132.000 de tone până acum în luna mai.

Înalți oficiali din agricultură au declarat luna trecută că Ucraina a exportat până la 300.000 de tone de cereale în martie, în timp ce analistul APK-Inform a spus că țara a exportat 923.000 de tone de cereale în aprilie.

Ucraina a exportat până la 6 milioane de tone de cereale cu o lună înainte ca Rusia să invadeze țara. A exportat 38,99 milioane de tone în acest moment în sezonul 2020/21.

Situatie disperata. Milioane de tone de cereale, blocate in Ucraina
Milioane de tone de cereale, blocate in Ucraina. Foto: pexels.com

Tone de cereale, blocate în Ucraina din cauza războiului

În urmă cu câteva zile, milioane de tone de cereale erau blocate în Ucraina din cauza războiului început pe 24 februarie de liderul rus Vladimir Putin. Directorul pentru Germania al Programului Alimentar Mondial din cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU) a avertizat că această sursă de hrană nu poate fi livrată în țările în care este necesară.

Conform directorului din cadrul ONU, Martin Frick, aproximativ 4,5 milioane de tone de grâu au rămas în containere în porturile ucrainene, deoarece rutele comerciale au fost blocate de agresiunea militară rusească. Astfel că accesul la porturi este blocat, iar rezervele de hrană sunt utilizate ca armă în conflict.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a spus că țara lui se va implica pentru a oferi ajutor în locuri în care nu există lipsuri de hrană provocate de război, și chiar a avertizat cu privire la posibilitatea serioasă a unei crize alimentare globale.

„Acest război va avea consecințe în toată lumea. Acum trebuie să ne preocupe faptul că vor fi oameni care vor muri de foame, că sunt țări care nu vor mai putea să-și permită hrană pentru populațiile lor, și că această situație de război ar putea duce la o foamete globală”, a spus Olaf Scholz, răspunzându-le și protestatarilor care l-au criticat pentru ajutarea Ucrainei cu armament în lupta ei împotriva invadatorilor ruși.

Guvernul german și firma de logistică a principalului operator național de căi ferate german, DB Cargo, au notat în decursul săptămânii trecute că urmează să deblocheze rezervele de cereale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...