Ucraina este pregătită să negocieze cu Rusia. Ce a spus Zelenski despre aderarea la NATO. „Dar nu suntem pregătiți pentru capitulare”

Ana Anitoiu 08.03.2022, 13:40
Ucraina este pregătită să negocieze cu Rusia. Ce a spus Zelenski despre aderarea la NATO. „Dar nu suntem pregătiți pentru capitulare”

Ucraina este pregătită să negocieze cu Rusia. Președintele Volodimir Zelenski i-a cerut din nou un dialog lui Vladimir Putin, precizând că țara sa este pregătită de compromisuri, dar nu va capitula. Liderul ucrainean a făcut o declarație despre aderarea țării sale la NATO și a criticat Alianța Atlanticului de Nord.

Zelenski, mesaj către Vladimir Putin

Pentru a pune capăt războiului, Rusia cere ca Ucraina să-și schimbe Constituția, să renunțe la planul de aderare la NATO, să reunoască peninsula Crimeea drept teritoriu rusesc și să admită independența regiunilor separatiste Donețk și Lugansk. Președintele ucrainean a anunțat că este dispus să facă unele compromisuri pentru restabilirea păcii, dar capitularea iese din discuție.

„În primul rând, sunt pregătit pentru un dialog, dar nu suntem pregătiți pentru capitulare. Pentru că nu este vorba despre mine, ci despre oamenii care m-au ales. Cred că putem discuta și găsi un compromis în legătură cu teritoriile ocupate temporar și republicile nerecunoscute, ce sunt recunoscute doar de Rusia.

Pentru mine este important cum vor trăi oamenii din aceste teritorii, care vor să facă parte din Ucraina. Cine din Ucraina va dori să le aibă? Așa că nu este vorba doar despre recunoașterea lor. Acesta este un alt ultimatum și nu suntem pregătiți pentru el.

Ceea ce trebuie să se întâmple este ca președintele Putin să înceapă să vorbească, să înceapă un dialog, în loc să trăiască într-un balon informativ fără oxigen. Cred că acolo este, în această bulă, în care primește informații fără să știe cât de realiste sunt acestea”, a spus Zelenski într-un interviu acordat televiziunii americane ABC News.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut din nou președintelui rus Vladimir Putin să accepte un dialog, subliniind că Ucraina este pregătită să vorbească și să caute compromisuri, dar nu este pregătită să capituleze.

Ucraina este pregatita sa negocieze cu Rusia
Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

Ce a spus Zelenski despre aderarea Ucrainei la NATO

Zelenski a criticat NATO, spunând că alianța nu este pregătită să accepte Ucraina și că se teme de o confruntare cu Federația Rusă. Anterior, președintele ucrainean a cerut închiderea spațiului aerian al țării sale, în contextul în care forțele Moscovei luptă cu proiectile, rachete, elicoptere și avioane de luptă – cerere ce a fost respinsă.

„N-am vrut niciodată să reprezint o țară care imploră în genunchi pentru ceva. Și nu vom fi o asemenea țară. Nu vreau să fiu un astfel de președinte”, a adăugat el, precizând că ucrainenii nu au controlul asupra spațiului lor aerian.

Președintele Ucrainei a vorbit și despre motivul respingerii solicitării sale – acela că admiterea cererii ar însemna ca NATO să se implice în conflict, să doboare avioane ale Rusiei, și să riște astfel generarea unui război și mai mare.

„Ieri, de exemplu, un proiectil a lovit o universitate și un cămin studențesc. Cred că nu există alt răspuns decât acela că da, trebuie să intervină ca să salveze vieți. Sunt sigur că curajoșii soldați americani le-ar doborî știind că altfel ar urma să lovească studenții, fără niciun dubiu”, a spus Zelenski.

Totodată, președintele ucrainean a atras atenția că deși toată lumea crede că țara sa este departe de Statele Unite ale Americii și Canada, ar trebui să fie protejată, pentru că Rusia va ajunge și la aceste teritorii care se consideră în siguranță în prezent.

Zelenski, iritat de o întrebare

La un moment dat, Zelenski s-a arătat iritat de o întrebare pe care a primit-o. Președintele ucrainean a spus că nu înțelege de ce l-ar interesa dacă Vladimir Putin atacă intenționat sau nu civilii. El a argumentat că rezultatul este același: mor oameni.

El a amintit că rușii au bombardat și o centrală nucleară, fără să ia în considerare că Europa ar fi putut să dispară. În plus clădiri precum școli, grădinițe, universtități și cămine studențești sunt atacate în fiecare zi.

Ce crede Zelenski despre soldații ruși

În cadrul aceluiași interviu, Volodimir Zelenski a declarat că toți cei care sunt implicați în războiul din Ucraina sunt criminali de război – indiferent că este vorba despre soldați careu au atacat sau despre cei care au dat ordinele.

Zelenski a confirmat faptul că Occidentul și Statele Unite ale Americii s-au oferit să-l scoată din Ucraina în viață. Însă, președintele ucrainean a adăugat că a refuzat și că nu știe cum ar fi putut să facă așa ceva. Va rămâne până la sfârșit, indiferent ce va însemna. Însă, speră ca finalul să fie „la fel ca în filmele hollywoodiene, adică fericit”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...