Ce înseamnă zonă de excludere aeriană. NATO a refuzat cererea lui Zelenski

Iancu Andreea 06.03.2022, 08:20
Ce înseamnă zonă de excludere aeriană. NATO a refuzat cererea lui Zelenski

În urmă cu câteva zile, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski solicita ajutorul statelor NATO pentru a impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei. Astfel, vineri, 4 martie, oficialii din 30 de țări membre s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta următorii pași pe care îi face alianța în Ucraina. În urma discuțiilor însă, NATO a refuzat cererea lui Zelenski, iar motivul este simplu. Forțele Alianței Nord-Atlantice nu își doresc escaladarea conflictului cu Rusia.

De ce nu este de acord NATO cu o zonă de excludere aeriană în Ucraina. Ce înseamnă, de fapt, implementarea unei astfel de măsuri

Solicitarea președintelui Zelenski către NATO, ca alianța să impună o zonă de excludere aeriană în Ucraina, a fost refuzată, iar acest lucru este lesne de înțeles, de vreme ce reprezentanții alianței au transmis constant că nu doresc să inițieze un atac față de Rusia. Pentru că principalul scop al acestei zone este de a împiedica bombardamentele împotriva Ucrainei, însă prin forță militară.

Practic, o zonă de excludere aeriană reprezintă o regiune a spațiului aerian în care anumite avioane nu au dreptul de a zbura. În cazul conflictului cu Ucraina, ar presupune ca avioanelor rusești să nu li se permită să zboare pe teritoriul statului ucrainean. Totodată, ar reprezenta un avantaj pentru forțele armate din statul condus de Zelenski, pentru că ar putea fi atacate mai ușor convoaiele rusești din apropierea marilor orașe. Principala problemă este că o zonă de excludere aeriană poate fi impusă doar prin forță armată.

Ce înseamnă zonă de excludere aeriană și de ce NATO a refuzat cererea lui Zelenski
Avioanele NATO nu vor fi implicate în asigurarea unei zone de excludere deasupra Ucrainei

Secretarul general al NATO a anunțat decizia alianței

Astfel, forțele NATO ar trebui să ia măsuri în cazul în care o aeronavă rusească zboară într-o zonă de excludere din Ucraina, acționând inclusiv la doborârea ei. Iar acest gest ar reprezenta practic un act de război, care nu ar face decât să escaladeze conflictul, transformând războiul în unul între forțele NATO și Rusia. În aceste condiții, și având în vedere că Vladimir Putin amenință cu folosirea armelor nucleare, Alianța Nord-Atlantică a refuzat cererea lui Zelenski.

Ținând cont de contextul în care se regăsește conflictul armat din Ucraina, în urma ședinței de la Bruxelles de vineri, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei nu reprezintă o opțiune luată în considerare de către membrii alianței.

„Am convenit că nu ar trebui să avem avioane NATO care să opereze deasupra spațiului aerian ucrainean sau trupe NATO pe teritoriul ucrainean”, a spus el.

Cererea lui Volodimir Zelensi, refuzată. Cum a reacționat președintele Ucrainei

Decizia venită din partea NATO l-a nemulțumit pe liderul de la Kiev, președintele Zelenski criticând dur reacția Alianței Nord-Atlantice. Acesta susține că refuzul venit de la Bruxelles a dat „undă verde pentru continuarea bombardamentelor asupra orașelor și satelor ucrainene”.

„E o auto-hipnotizare a celor care sunt slabi și nesiguri, deși dețin arme de câteva ori mai puternice decât ale noastre. Trebuia să vă gândiți la oameni, la omenie. La ce v-ați gândit la acea ședință? Toți oamenii care vor muri începând de astăzi, vor muri inclusiv din cauza voastră! Din cauza slăbiciunii voastre, din cauza dezbinării voastre!

Tot ce a decis Alianța până azi a fost să treacă prin sistemul său de achiziții 50 de tone de combustibil pentru Ucraina. Poate pentru aceea ca să putem să dăm foc memorandumului de la Budapesta. Pentru ca să ardă mai bine! Pentru noi, el deja a ars în focul armatei ruse”, a spus președintele ucrainean într-o intervenție video.

Totuși, în urmă cu mai mulți ani, NATO a impus zone de restricție aeriană în state precum Bosnia și Libia, astfel că măsura nu ar fi reprezentat o premieră pentru alianță.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...