Ucraina cere ajutorul unei țări din NATO. Îi solicită să blocheze navele rusești

Stan Filon 23.02.2022, 18:22
Ucraina cere ajutorul unei țări din NATO. Îi solicită să blocheze navele rusești

Ucraina cere ajutorul unei țări din NATO, pentru a limita amenințările venite din partea Rusiei. Forțele rusești sunt însă „copleșitoare”, după cum a recunoscut chiar ambasadorul ucrainean trimis la Ankara, Turcia. Acesta se teme că în cazul unui conflict extins cu Rusia, care a acaparat deja două teritorii din Ucraina, Rusia va putea ataca Ucraina și din Marea Neagră, acolo unde are deja mai multe nave de război.

Ucraina cere ajutorul unei țări din NATO, în plin conflict cu Rusia

Așadar, autoritățile ucrainene se tem ca invazia rusească să nu meargă chiar mai departe de teritoriile deja ocupate din Donbas și Lugask, pe care rușii le-au recunoscut deja ca teritorii independente. Analiștii spun însă că Vladimir Putin nu se va opri aici, ci va dori să invadeze Ucraina, până la gurile Dunării. Ei bine, ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasil Bodnar, a fost deja însărcinat pentru a cere ajutorul Turciei, care este țară membră NATO. Acesta va solicita președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, să ia în considerare închiderea pentru Rusia a două căi navigabile.

Chiar luna aceasta, sub pretextul unor exerciții militare, şase nave militare ruseşti şi un submarin au tranzitat strâmtorile Bosfor şi Dardanele către Marea Neagră. Presupusele exerciții ar avea loc chiar în proximitatea apelor teritoriale ucrainene. Ambasadorul ucrainean la Ankara a recunoscut că navele respectivă reprezintă un pericol foarte mare pentru Ucraina, iar concentrarea navală rusească în Marea Neagră este „copleşitoare”. Așadar, Ucraina cere ajutorul Turciei.

Ucraina cere ajutorul unei tari din NATO, in plin conflict cu Rusia
Ucraina cere ajutorul unei tari din NATO, in plin conflict cu Rusia

Ce solicită mai exact Ucraina

„Considerăm că, în cazul unei invazii militare extinse sau a începerii acţiunilor militare împotriva Ucrainei – când războiul ar deveni nu doar de facto, ci şi de jure – vom solicita guvernului turc să examineze posibilitatea închiderii strâmtorilor din Marea Neagră pentru statul agresor”, a declarat diplomatul ucrainean.

Turcia poate să închidă strâmtorile Bosfor şi Dardanele pentru navele străine în caz de război sau atunci când este ameninţată, conform Convenţiei de la Montreux, semnată în anul 1936. Rusia a acuzat deja NATO de încălcarea acestei convenţii, care limitează accesul în Marea Neagră al navelor militare ce nu aparţin ţărilor riverane.

Ce răspuns a oferit Turcia? Ei bine, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avut recent o tentativă de mediere între Rusia şi Ucraina, iar acum a declarat că Ankara va face paşii necesari pentru ca relaţiile ei cu aceste ţări să nu fie afectate. Turcia şi-a dezvoltat cooperarea militară şi energetică cu Rusia, dar în acelaşi timp a vândut drone militare Ucrainei, lucru care nu a adus bucurie deloc la Moscova.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...