TVR, aproape să piardă drepturile de difuzare pentru două competiţii sportive uriaşe. S-au transmis fără întrerupere pe postul public după Revoluţie

Ioana Bucur 02.11.2021, 20:51
TVR, aproape să piardă drepturile de difuzare pentru două competiţii sportive uriaşe. S-au transmis fără întrerupere pe postul public după Revoluţie

Este furtună în Televiziunea Română. În condițiile în care mandatul interimar al președintei Ramona Săseanu ajuns la scadență la finalul lunii octombrie, situație la care se adaugă și blocaje financiare legislative, TVR este aproape să piardă drepturile de difuzare pentru două competiţii sportive uriaşe. Ar fi o premieră nedorită pentru postul TV, de la Revoluție.

Criză în TVR

Cu un președinte al cărui mandat interimar a ajuns la final și cu probleme financiare majore, TVR riscă să piardă drepturile de difuzare a două competiții sportive importante: Campionatul Mondial de fotbal din Qatar, ce se va desfășura în perioada noiembrie-decembrie 2022 și Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, programate pentru luna februarie 2022.

Este vorba despre două competiți ce au fost difuzate fără întrerupere pe postul public după Revoluţie.

Potrivit unor surse citate de jurnaliștii de la Playsport, Televiziunea Română ar fi plătit, până acum, în jur de șase mlioane de euro pentru Campionatul Mondial și ar mai avea de plătit încă patru rate în valoare de 4,5 milioane de euro. Una dintre ele, de aproape 1,5 milioane de euro, era deja scadentă în septembrie, așa că TVR a intrat într-o spirală comercială sensibilă în raport cu European Broadcast Union (EBU), consorțiul prin care s-au obținut în 2012, la licitație, drepturile TV aferente Mondialului de anul viitor.

În plus, în cazul Jocurilor Olimpice din China, TVR ar trebui să achite în următoarele săptămâni circa 800.000 de euro către Discovery, care deține drepturile de difuzare în Europa. Ar fi vorba despre jumătate din costurile de achiziție.

TVR, aproape să piardă drepturile de difuzare pentru două competiţii sportive uriaşe

„Nu are cine să mai semneze ștatele de plată”

Potrivit sursei citate, după plecarea Ramonei Săseanu, la TVR nu mai are cine să semneze ștatele de plată. Televiziunea riscă să piardă și alte evenimente în afara celor sportive, precum Eurovision sau Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena.

„Pe de o parte, TVR a rămas momentan fără ordonator de credite prin plecarea Ramonei Săseanu. Nu are cine să mai semneze ștatele de plată, situație care se regăsește pe scară mai largă inclusiv pentru salariile personalului din televiziune.

În plus, există o legislație care spune că întreprinderile de stat, capitol la care e inclusă și TVR, nu au voie să facă plăți în avans pentru bunuri și servicii, cum e și cazul drepturilor TV. Adică ar trebui virați banii pentru Mondiale sau Olimpiadă după desfășurarea competițiilor, ceea ce e imposibil în acest domeniu specific.

Până acum, pentru sumele deja achitate, au existat niște derogări, dar dispoziții mai noi dinspre Ministerul de Finanțe și Curtea de Conturi nu mai permit astfel de piruete”, scrie playsport.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...