Tulpina Lambda de covid-19, o adaptare a coronavirusului la unul dintre vaccinurile produse de China? Studiul care schimbă tot ce se ştia

Ioana Bucur 13.07.2021, 18:47
Tulpina Lambda de covid-19, o adaptare a coronavirusului la unul dintre vaccinurile produse de China? Studiul care schimbă tot ce se ştia

Rezultatele neașteptate ale unui studiu schimbă multe în ceea ce privește soarta campaniilor de imunizare din mai multe state ale lumii. Cercetătorii susțin că tulpina Lambda de Covid-19 este, de fapt, o adaptare a coronavirusului la unul dintre vaccinurile produse de China.

Tulpina Lambda de covid-19, o adaptare a coronavirusului la unul dintre vaccinurile produse de China?

Un studiu preliminar realizat de un grup de cercetători din Chile a arătat că vaccinul CoronaVac, produs de chinezii de la Sinovac, ar fi putut să determine o adaptare a coronavirusului ce ar fi dus la apariția unei noi variante, tulpina Lambda de Covid-19. Oamenii de știință au transmis un avertisment important, explicând că programele de vaccinare care se desfășoară în regiuni afectate de virus ar trebui să se facă „sub o strictă supraveghere”.

Primele semne de întrebare au apărut în contextul transmiterii ridicate a SARS-CoV-2 în Chile, în ciuda faptului că vorbim despre o țară în care rata de vaccinare a populației este mare, folosindu-se predominant serul CoronaVac, în timp ce numărul dozelor de vaccin bazat pe tehnologia ARN mesager de la Pfizer-BioNTech sau de vaccin AstraZeneca, ce se bazează pe tehnologia vectorului viral nereplicativ, a fost mic.

De fapt, vaccinurile produse de chinezi și ruși sunt folosite la scară largă în programele naționale de vaccinare din aproape toate țările sud-americane.

Tulpina Lambda de Covid-19, care este acum varianta dominantă în Chile, a fost depistată întâia oară în luna august a anului trecut. De atunci, s-a răspândit în mai multe state din America de Sud, însă au existat cazuri și în Europa.

Tulpina Lambda de covid-19

„Nu reacționează la anticorpii neutralizanți generați de CoronaVac”

Până în acest moment, tulpina Lambda nu este considerată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) „îngrijorătoare”, însă este văzută ca o „variantă de interes” a virusului, ceea ce înseamnă că a fost identificată ca fiind o cauză de transmitere și că a fost depistată în mai multe țări, dar nu se știe cât de contagioasă este.

Studiul realizat de oamenii de știință din Chile este încă în stadiul de avizare științifică. Datele arată că Lambda este mai contagioasă decât tulpina Gamma (braziliană) sau tulpina Alfa (britanică).

„Rezultatele noastre indică faptul că mutațiile prezente în proteina spike a variantei Lambda conferă un grad de infecțiozitate crescut și nu reacționează la anticorpii neutralizanți generați de CoronaVac.

Aceste date întăresc ideea că în țările cu o circulație ridicată a SARS-CoV-2 campaniile de vaccinare în masă trebuie să fie însoțite de campanii de supraveghere strictă care, prin secvențiere genomică, să permită identificarea de noi mutații ale proteinei spike și de studii imunologice care să determine impactul acestor mutații asupra imunității și eficienței vaccinurilor”, arată cercetătorii chilieni în concluziile studiului lor.