Tot ce se ştie despre varianta Lambda de covid-19. Noua tulpină a ajuns în Europa

Ana Anitoiu 08.07.2021, 18:20
Tot ce se ştie despre varianta Lambda de covid-19. Noua tulpină a ajuns în Europa

O nouă variantă de coronavirus, numită Lambda, a început să se răspândească și a ajuns și în Europa. Această tulpină a fost depistată pentru prima dată în Peru, în luna august a anului trecut, iar până în prezent a fost identificată în cel puțin 27 de țări. Iată ce știu cercetătorii despre ea.

Unde este răspândită varianta Lambda de covid-19

Mai exact, în prezent, varianta Lambda de coronavirus este răspândită mai ales în America de Sud. Însă, noua tulpină a ajuns și în Europa, unde în prezent specialiștii în sănătate se luptă cu varianta indiană, numită și Delta.

Până în prezent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu a inclus varianta Lambda de coronavirus pe lista sa cu tulpini ”îngrijorătoare”, ci a numit-o ”de interes”. Astfel, deocamdată nu se știe cât de contagioasă este această tulpină.

Tot ce se stie despre varianta Lambda de covid-19. Noua tulpina a ajuns în Europa
Tinere cu masti de protectie la indemana, in aer liber

Cum s-a manifestat varianta Lambda de covid-19 până acum

Conform Organizației Panamericane de Sănătate (OPS), varianta Lambda a fost identificată în Peru în 82% dintre probele de laborator raportate în lunile mai și iunie, iar în Chile în puțin peste 30%. Consilierul regional al OPS pentru bolile virale emergente, Jairo Mendez, a spus la 30 iunie că această tulpină este prezentă în opt țări din America Latină și Caraibe, dar în cele mai multe dintre acestea se înregistrează ”în mod sporadic”.

”Este posibil să aibă o capacitate de transmitere crescută. Este un fenomen care nu a fost încă bine studiat și documentat și nu putem face o comparație cu alte variante, cum ar fi Gamma și Delta. Insistăm asupra faptului că răspândirea virusului și o creștere a numărului de cazuri sunt influențate de mai mulți factori. Din acest motiv, insistăm ca eforturile de control al epidemiei să însemne control și reducere a transmiterii”, a spus oficialul, precizând că nu se știe astfel dacă varianta Lambda este mai contagioasă.

Vaccinurile anti-Covid-19, eficiente și pentru varianta Lambda de covid-19?

Autoritatea de Sănătate Publică din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a transmis recent că au fost identificate câteva cazuri de infecție cu noua variantă a coronavirusului. Specialiștii de la Public Health England au declarat că această tulpină are ”o potențială transmisibilitate crescută sau o posibilă rezistență crescută la anticorpii neutralizanți”.

Pe de altă parte, un studiu făcut de cercetătorii de la Școala de Medicină Grossman din cadrul Universității New York, publicat la data de 3 iulie, dar în legătură cu care comunitatea științifică încă nu s-a pronunțat, sugerează că vaccinurile anti-Covid-19 disponibile în prezent sunt eficiente și împotriva variantei Lambda a coronavirusului.

Urmăriți Impact.ro și pe