Trucuri pentru cea mai bună ciorbă de burtă. Cât trebuie să fiarbă și ce condimente să folosești ca să iasă delicioasă?

Emanuela Pană 12.10.2023, 17:18
Trucuri pentru cea mai bună ciorbă de burtă. Cât trebuie să fiarbă și ce condimente să folosești ca să iasă delicioasă?

Deși are rădăcini orientale, ciorba de burtă ocupă un loc special în gastronomia românească. Deloc complicat de făcut, ciorba de burtă este cunoscută pentru gustul său delicios, iar pregătirea ei are la bază câteva secrete. Iată cinci trucuri pentru cea mai bună ciorba de burtă. Doar bucătarii o fac așa! 

Rețetă de ciorbă de burtă, ingrediente  

Ciorba de burtă este un preparat care provine din bucătăria turcească (numai că turcii o preparau din picioare de vită), dar care se află în topul preferințelor românilor. Nu toate gospodinele știu să o pregătească și e drept că ciorba de burtă nu este chiar pe placul tuturor, dar dacă ții cont de sfaturile din acest material nu ai cum să dai greș.  

Urmărind pașii de mai jos vei obține o ciorbă de burtă delicioasă, catifelată, puțin acrișoară și fierbinte, numai bună de servit la prânz într-o zi răcoroasă de toamnă. Este tot ce ai nevoie să te încălzești și să te hidratezi. În plus, ciorba de burtă nu este un preparat complicat, putând fi făcută cu ușurință chiar și de cei mai puțin experimentați în bucătărie. 

Așadar, iată care sunt ingredientele de care vei avea nevoie: 

  • 3 cepe; 
  • 3 morcovi; 
  • 1 usturoi; 
  • 2 kg de burtă prefiartă; 
  • 1 țelină; 
  • 1 kg de oase de vită; 
  • 4 ouă; 
  • 2 rădăcini de pătrunjel; 
  • 500 gr de smântână; 
  • foi de dafin; 
  • oțet sau lămâie după gust; 
  • sare și piper după gust.  

Citește și: Cât de multă smântână se pune în ciorba de burtă? Doar așa va ieși pufoasă

Cum se face ciorba de burtă? Indicații  

Se pun 4-5 litri de apă la fiert într-un vas mare, iar după ce ajunge la punctul de fierbere se adaugă oasele de vită și se spumează de câte ori este nevoie. Totul trebuie lăsat la fiert, la foc mic, pentru aproximativ o oră.  

Trucuri pentru cea mai buna ciorba de burta
Reteta de ciorba de burta, ingrediente si mod de preparare

Între timp, se spală, se curăță și se taie legumele în sferturi, după care se adaugă în oala cu oase și se lasă să fiarbă împreună. Când legumele încep să fiarbă, se adaugă și burta tăiată fâșii, fiartă în prealabil.  

Se adaugă în oală și câteva frunze de dafin și boabe de piper și se lasă totul să fiarbă, la foc mic, pentru încă o oră, până ce burta este complet fiartă. Când carnea este bine fiartă se oprește focul, se scot oasele de vită din supă și burta împreună cu legumele cu ajutorul unei strecurătoare.  

Supa rămasă se trece de câteva ori printr-o sită, ca să rămână perfect limpede. Acum, se aleg câteva dintre bucățile de legume fierte și se adaugă în supă alături de burta tăiată fideluțe. Se curăță carnea de pe oase, se taie cubulețe și se adaugă în oală. 

Se pasează restul de legume fierte într-un blender, iar piureul obținut se adaugă în ciorbă. Se pune ciorba de burtă din nou la fiert, până ce dă în clocot. Se curăță usturoiul, se pisează bine și se pune într-un bol peste care se adaugă câteva polonice din zeama fierbinte de pe foc. 

Când usturoiul este bine încorporat, se adaugă mujdeiul format în ciorbă. Se sparg cele patru ouă într-un bol, se amestecă cu smântâna și se adaugă zeamă fierbinte în castron. Se amestecă bine ca să nu se formeze cocoloașe. Când amestecul are consistența dorită, se toarnă în oala cu ciorbă de burtă și se amestecă repede cu polonicul. 

Vezi și: Doi vloggeri canadieni, impresionați de ciorba de burtă din România: ”Este viață!”

Trucuri pentru cea mai bună ciorbă de burtă 

Pentru a prepara cea mai bună ciorbă de burtă, este important să acorzi atenție detaliilor și să cunoști câteva secrete. Iată sfaturile noastre pentru o ciorbă de burtă de nota zece: 

Pregătește burta proaspătă: dacă poți, folosește burtă proaspătă de la carnea de vită pentru a pregăti ciorba. Curățarea și pregătirea acesteia poate fi o muncă dificilă, dar acest pas este esențial pentru o ciorbă de burtă autentică. Spală burtă bine, fierbe-o și taie-o în bucăți mici sau fâșii subțiri. 

Adaugă diverse legume: folosește ceapă, morcov, țelină, pătrunjel și chiar ardei iute, pentru a adăuga un plus de savoare ciorbei. Totodată, poți să le călești în ulei sau unt înainte de a le adăuga la ciorbă pentru a intensifica gustul. 

Nu grăbi fierberea: lasă ciorba de burtă să fiarbă la foc mic o perioadă suficient de lungă pentru ca toate aromele să se amestece. Cu cât fierbe mai mult, cu atât va avea un gust mai bogat. 

Adaugă mirodenii: folosește cimbru, foi de dafin, piper boabe și usturoi pentru a da ciorbei un gust aromat și condimentat. Ajustează cantitatea de mirodenii în funcție de preferințe.  

Acrește ciorba: o ciorbă cu adevărat delicioasă trebuie să fie acră. Ciorba de burtă este o ciorbă grasă, datorită smântânii și grăsimii pe care și-o lasă carnea, motiv pentru care trebuie echilibrată cu un element acid sau dreasă cu acreală, cum se spune în popor. Românii au folosit de la bun început oțet din vin, pentru că fără el nu prea iese ciorba gustoasă.  

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...