Trucuri pentru a păstra ceapa tăiată în frigider. Ce să pui în recipientul în care o depozitezi ca să nu se strice rapid

Emanuela Pană 09.11.2023, 14:56
Trucuri pentru a păstra ceapa tăiată în frigider. Ce să pui în recipientul în care o depozitezi ca să nu se strice rapid

Ceapa este un ingredient esențial în bucătărie, adăugând un gust mai bun mâncărurilor și o aromă mai bogată. Cu toate acestea, odată tăiată, ceapa începe să se înmoaie și își pierde din prospețime. Apoi mai e și mirosul. Partea bună este că există totuși câteva trucuri pentru a păstra ceapa tăiată în frigider, evitând astfel risipa alimentară. În acest articol, vom explora câteva metode eficiente pentru păstrarea cepei.  

Provocarea gospodinelor: ce facem cu ceapa rămasă? 

Dacă îți place să gătești și petreci destul de multi timp în bucătărie, atunci sigur ți s-a întâmplat, măcar o dată, să rămâi cu jumătate de ceapă și să o arunci, de frică să nu-ți miroasă urât tot frigiderul. Acum nu mai trebuie să faci acest lucru, deoarece există soluții prin care poți menține aerul proaspăt în frigider, chiar dacă ai depozitat o jumătate de ceapă acolo. 

Când tai ceapa și nu o utilizezi imediat, este esențial să o păstrezi într-un mediu adecvat pentru a evita înmuierea și schimbarea culorii. Acest lucru nu prelungește numai durata de viață a cepei, ci ajută și la menținerea calității, astfel încât să o poți adăuga cu încredere în rețetele tale.  

Unul dintre cele mai simple moduri de a păstra ceapa tăiată este să o pui într-un recipient sigilat sau într-un recipient cu capac. Acest lucru împiedică scurgerea mirosului și a apei din ceapă, astfel că mirosul din frigider nu va avea de suferit. Totodată, nici ceapa nu va absorbi alte arome din frigider.  

Citește și: Cum faci cea mai bună ceapă caramelizată? Ce să presari peste ea ca să iasă gustoasă?

Trucuri pentru a păstra ceapa tăiată în frigider 

Pentru a păstra o jumătate de ceapă proaspătă în frigider, este necesar să folosești folie de plastic, pungi de plastic resigilabile sau recipiente etanșe. Cea mai importantă condiție este ca acestea să se închidă ermetic. Înainte de a le utiliza, verifică foarte bine starea capacelor și a pungilor. Mirosul de ceapă nu trebuie să se disipeze prin niciun loc. 

Trucuri pentru a pastra ceapa taiata in frigider
Metode de depozitare a cepei in frigider

Aceste ambalaje ajută la prevenirea oxidării și la menținerea prospețimii, deoarece minimizează contactul cu aerul. Înainte de a înfășura ceapa, încearcă să elimini cât mai multă aer din jurul acesteia pentru cele mai bune rezultate. 

Un alt truc eficient pentru a păstra ceapa tăiată este să adaugi o felie de pâine sau o cantitate mică de sare în recipientul în care o păstrezi. Pâinea sau sarea vor absorbi excesul de umiditate, menținând astfel ceapa crocantă și delicioasă. Asigură-te că înlocuiești pâinea sau sarea pe măsură ce devin umede. 

Un aspect important în păstrarea cepei tăiate este să îți adaptezi metoda în funcție de cât de repede planifici să o utilizezi. Dacă intenționezi să folosești ceapa în următoarele zile, aceste trucuri simple ar trebui să fie suficiente pentru a menține prospețimea.  

Un ultim aspect important este legat de locul în care depozitezi ceapa tăiată. Te sfătuim să o așezi pe raftul de jos al frigiderului. Astfel, nu există riscul ca, în caz de accident, zeama să se scurgă din ea și să afecteze și restul alimentelor, conform Simply Recipes. 

Vezi și: Câtă ceapă se pune la 1 kilogram de carne pentru sarmale? Secretul gospodinelor

Cât rezistă ceapa tăiată la frigider? 

Dacă depozitezi în mod corespunzător ceapa tăiată în frigider, aceasta va rezista între 5 și 7 zile. Între timp, ar trebui să găsești o întrebuințare pentru ea, ceea ce nu este atât de dificil, deoarece aproape orice rețetă are nevoie de ceapă.  

Este important să ai în vedere că pe măsură ce timpul trece, aroma cepei devine mai intensă și mai amară. De aceea, recomandarea este să o folosești în preparate care necesită gătire termică pentru a-i mai estompa din arome.  

Dacă observi că marginea tăiată a cepei pare uscată, poți să o tai foarte subțire și să o arunci. Acest lucru este important atunci când intenționezi să adaugi ceapa în salate sau sandviciuri. În cazul preparatelor gătite, poți sări peste acest pas. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...