Trucul pentru a nu ți se arde cozonacul deasupra. Nu comite această greșeală majoră pe care o face majoritatea. Ce trebuie să faci ca să nu ți se ardă cozonacul la suprafață. Chiar dacă ți se pare că al tău cuptor arde și nu există vreo soluție, gospodinele îți dezvăluie secretul pe care îl așteptai cu nerăbdare.
Care este trucul pentru a nu ți se arde cozonacul deasupra. Vorbim de momentul în care îl punem în cuptor, desigur. Și nu, nu e neapărat din cauza cuptorului tău. Acesta este secretul pe care gospodinele l-au ținut ascuns până acum. Ce trebuie făcut pentru ca desertul preferat al românilor să arate impecabil, pe masa festivă de Crăciun. Cum sa faci ca să îți iasă cozonacul pufos și, în același timp, să nu se ardă la suprafață. Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de Crăciun și reprezintă un test de îndemânare pentru gospodinele care vor să-și demonstreze talentul culinar în preajma sărbătorilor iernatice.
De aceea, aspectul cozonacului este la fel de important precum gustul desăvârșit. Care sunt trucurile pentru ca acest deliciu tradițional românesc să fie fără de greșeală. În primul rând, e foarte important să nu uiți de foaia de copt atunci când pui cozonacii în tavă. De asemenea, ca să nu se ardă cozonacul la suprafață gospodinele te sfătuiesc să pui și un vas cu apă în cuptor, pe grilajul cel mai de jos. Secretul constă în aburii care se ridică și împiedică preparatul să se ardă. Același truc e folosit și la crema de zahăr ars. Ingredientele trebuie să fie de aceeași temperatură atunci când te pui să le omogenizezi, scriu cei de la playtech.ro.
Nu uita că mediul în care prepari cozonacii trebuie să fie cald, iar după ce frămânți aluatul e nevoie să-l lași la dospit tot într-o cameră cu căldură. E ok să-i lași în bucătărie, dar fii sigură că e cuptorul aprins, geamurile sunt închise, iar aluatul este pus într-un valing adânc, pe care îl acoperi cu două pături mai mici. Un alt truc ca să nu se ardă cozonacul la suprafață este ca toate ingredientele lichide să fie calde. De asemenea, vasul în care frămânți aluatul de cozonac trebuie să fie și el cald. Cum faci asta? Simplu. Îl clătești puțin cu apă caldă și gata. Nu uita să nu pui sarea când amesteci drojdia cu apă și făină pentru maia.
În ultimul rând trebuie să ții minte un lucru important. Pentru culoarea cozonacului trebuie să freci gălbenușurile cu puțină sare. Efectul va fi unul spectaculos. Cozonacul va crește mare și pufos, dacă vei trânti aluatul bine frământat de câteva ori de masa din bucătărie. Aluatul va crește mai mult dacă va conține mai puține ingrediente. Cu alte cuvinte, dacă îți dorești ca desertul tău să conțină și rahat, și nucă, și ciocolată, și stafide…atunci cozonacul nu va crește atât de mult și nu va mai fi nici atât de pufos.