Trifoiul cu patru foi, mai fascinant decât ai crede: cât de rar este ”norocul” pentru oameni

Gabriel Peneș 22.05.2023, 17:01
Trifoiul cu patru foi, mai fascinant decât ai crede: cât de rar este ”norocul” pentru oameni

Trifoiul cu patru foi reprezintă, în multe culturi, un simbol al norocului pentru cine îl găsește. Chiar dacă nu se află pe toate drumurile, un asemenea trifoi nu este nici chiar atât de rar pe cât s-ar crede. Oamenii de știință au calculat care sunt șansele de apariție a unei asemenea anomalii și care sunt cauzele acesteia.

Trifoiul cu patru foi, mai fascinant decât ai crede

Trifoiul cu patru foi este un simbol al norocului în aproape toată lumea, nu doar în România. Dacă se întâmplă să găsești vreunul, cu siguranță că ar trebui să-ți încerci șansele la loto în acea zi.

Nu se știe cu exactitate de când a început această credință, dar există nenumărate povești populare din întreaga lume care prezintă trifoiul cu patru frunze ca simbol al norocului.

În unele culturi, se crede că găsirea unui trifoi cu patru foi este un semn că ne vom întâlni în curând dragostea adevărată. În altele, se spune că acest trifoi ne poate ajuta să ne îndeplinim dorințele. Indiferent de semnificația sa specifică, trifoiul cu patru foi a fost considerat de mult timp un simbol norocos și continuă să ocupe un loc special în multe culturi și astăzi.

Dar cât de rari sunt cu adevărat? O statistică de acum câțiva ani susținea că doar aproximativ unul din 10.000 de trifoi au patru frunze, ceea ce îi face de aproximativ 500 de ori mai rari printre aceste plante care fac parte din familia leguminoaselor.

Pe de altă parte, potrivit BBC Science Focus, o echipă de cercetători care lucrează pentru site-ul web Share the Luck a efectuat o analiză a 5,7 milioane de trifoi, constatând că probabilitatea de a găsi un trifoi cu patru foi, de fapt, era de 1 la 5.000, mai ridicată de două ori decât statistica pomenită mai sus.

Trifoiul cu patru foi, mai fascinant decât ai crede: cât de rar este ”norocul” pentru oameni
Conform studiilor, un trifoi cu patru foi, simbolul norocului, se găsește într-o proporție de 1 la 5.000 de plante de trifoi

Cât de rar este ”norocul” pentru oameni

Cu toate acestea, trebuie luat în considerare și faptul că există și o plantă care are întotdeauna patru frunze și care poate fi adesea confundată cu un trifoi cu patru foi. Această plantă se numește Oxalis deppei. Deși arată asemănător cu un trifoi, nu face parte de fapt din familia trifoiului.

Dar cu unele tipuri de trifoi și o planificare atentă a mediului, șansele de a crește o frunză în plus pot fi mult mai mari.

„Au fost selectate soiuri care produc până la 50% din frunze cu patru foliole”, a declarat John Frett, directorul Grădinii Botanice de la Universitatea din Delaware.

„Combinat cu faptul că trifoiul se răspândește prin tulpini subterane, un petic mare de trifoi poate crește cu o capacitate mare de a produce frunze mai mari decât cele normale cu patru foliole, ceea ce duce la o rată crescută de descoperire”.

În general, a avea patru frunze este o trăsătură recesivă la trifoi, iar la plante astfel de trăsături pot fi chiar mai greu de transmis decât la animale.

„În timp ce cromozomii umani vin în perechi potrivite, trifoii au patru copii ale fiecărui cromozom per celulă”, a explicat și Luis Villazon, profesor de știință și tehnologie, pentru Science Focus.

„Gena responsabilă pentru trifoiul cu patru frunze este „recesivă”, ceea ce înseamnă că planta va produce doar patru frunze dacă are gena cu patru frunze pe toți cei patru cromozomi, ceea ce este o întâmplare rară”.

Trifoiul, cel cu trei foi, a devenit unul dintre semnele distinctive ale Irlandei. Patrick al Irlandei, mai cunoscut sub numele de Sf. Patrick, a folosit imaginea de trifoi pentru a creștina țara, în secolul al V-lea. De atunci, tradiția a rămas și trifoiul a devenit unul dintre emblemele incontestabile ale națiunii. Druizii credeau că trifoiul este o plantă specială, iar primii creștini considerau că frunzele în număr de trei reprezintă Sfânta Treime.

Trifoiul cu patru foi este rezultatul unui eveniment deosebit de rar, care modifică informațiile genetice asupra speciei Trifolium repens, trifoiul târâtor (trifoi alb). În plus, chiar și mai rar, există o mutație a acestei plante care dă nu un trifoi cu patru foi, ci un trifoi cu 5 sau chiar cu 6 sau 7 frunze.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....