Trei români repatriați din Africa de Sud, testați pozitiv la covid. Suspiciuni de tulpina Omicron

Ioana Bucur 01.12.2021, 21:44
Trei români repatriați din Africa de Sud, testați pozitiv la covid. Suspiciuni de tulpina Omicron

„Nu peste mult timp, și în România se vor înregistra astfel de cazuri”, spunea, recent, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, despre apariția noii variante SARS-CoV-2. Miercuri seara, trei români repatriați din Africa de Sud au fost testați pozitiv Covid-19, existând suspiciuni că ar fi infectați cu tulpina Omicron.

Români repatriați din Africa de Sud, depistați cu Covid-19

Avem primele suspiciuni de infectare cu tulpina Omicron. Trei români repatriați din Africa de Sud, printre care și un jucător de rugby de la Știința Baia Mare, au fost confirmați pozitiv pentru Covid-19, după efectuarea testelor PCR.

Cei trei au fost puși în carantină, iar autoritățile sanitare se ocupă de anchetele epidemiologice pentru stabilirea contactilor direcţi.

„Acestea se află în carantină, de asemenea. Pentru aceste persoane au fost efectuate anchetele epidemiologice în vederea stabilirii contactilor direcţi”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Potrivit sursei citate, sportivului i s-a recoltat o nouă probă care va fi trimisă mâine pentru secvenţiere la Institutul National de Cercetare Medico- Militară Cantacuzino Bucureşti.

„Ministerul Sănătăţii informează că cei 29 de sportivi repatriaţi din Africa de Sud care au sosit la Baia Mare au fost testaţi şi li s-au asigurat condiţiile pentru carantinare, conform metodologiei stabilite de către INSP. Unul dintre sportivi a fost depistat pozitiv şi se află în izolare, sub observaţie medicală, fiind asimptomatic”, a transmis, miercuri seară, MS.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Maramureş, Dan Bucă, a declarat că proba RT-PCR a fost recoltată marţi seară la Aeroportul Internaţional Maramureş, rezultatul fiind pozitiv.

O aeronavă 737 a companiei Tarom a plecat în Africa de Sud pentru a repatria cetăţenii români blocaţi în această ţară, printre care s-au aflat membrii delegaţiei echipei de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare. Avionul a aterizat, marți, la la Baza 90 de la Otopeni, unde pasagerii au fost aşteptaţi de reprezentanţi ai DSP. Jucătorii şi staff-ul echipei de rugby au continuat călătoria cu un alt avion Tarom către Baia Mare.

Trei romani repatriati din Africa de Sud, testati pozitiv la covid. Suspiciuni de tulpina Omicron

Toate persoanele din avionul care a venit de la Johannesburg vor intra în carantină. În aeronavă s-au aflat şi alţi cetăţeni europeni, care vor fi îndreptaţi către ţările lor.

„Referitor la persoanele repatraite din Africa de Sud, precizam faptul ca în urma testelor efectuate, 3 persoane ( 2 la aeroportul din București și 1 la Baia Mare) au fost depistate ca fiind pozitive cu virusul SARS-CoV-2.

Precizam ca testele au fost efectuate la cele doua aeroporturi( București și Baia Mare) la momentul aterizării,persoanele au fost introduse în locațiile de carantină, iar rezultatele au venit astăzi, 1 decembrie 2021.

Niciuna dintre cele 3 persoane nu are simptome, dar toți trei pacienții sunt sub observație medicală.

Probele au fost trimise la laboratoare de specialitate pentru secventiere și va vom comunica rezultatele, în privința tulpinilor rezultate”, au transmis, miercuri seara, autoritățile.

„Mobilitatea este prea mare la nivel global astfel încât să credem că țara noastră va fi ocolită de noua tulpină”

Ministrul Sănătății a precizat că, în acest moment, tulpina Omicron există în 11 țări ale Uniunii Europene, fiind depistate 70 de cazuri de infectare nivelul regiunii Europa a OMS.

„Deja există 11 state UE si 70 de cazuri înregistrate la nivelul regiunii Europa a OMS. Nu peste mult timp, și în România se vor înregistra astfel de cazuri. Mobilitatea este prea mare la nivel global astfel încât să credem că țara noastră va fi ocolită de noua tulpină.

Asta nu înseamnă că lucrurile se schimbă în vreun fel, dar trebuie să fim pregătiți de o eventuală recrudescență a infecției și asta nu o putem face decât dacă dezvoltăm serviciile care oferă oamenillor posibilitatea de a primi diagnostic, evaluare și tratament în afara spitalelor, pentru cazurile moderate sau ușoare”, a spus Alexandru Rafila la un eveniment al Colegiului Medicilor din România.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...