Țara în care ar fi apărut pentru prima dată Omicron. Nu e Africa de Sud, așa cum se credea inițial

Stan Filon 01.12.2021, 15:09
Țara în care ar fi apărut pentru prima dată Omicron. Nu e Africa de Sud, așa cum se credea inițial

Cercetătorii au spus că cea mai aprigă tulpină de coronavirus ar fi apărut în Africa de Sud, însă recent au apărut informații care au dat peste cap această teorie. De fapt, se pare că Omicron a apărut într-o altă țară, iar cercetătorii au descoperit că această nouă tulpină ar fi fost deja prezentă încă din luna octombrie a anului în curs, așadar cu câteva săptămâni înainte de a fi raportată pentru prima dată în Africa de Sud.

S-a aflat în ce țară ar fi apărut pentru prima dată Omicron

Țara unde Omicron și-a făcut pentru prima dată pariție se crede acum că ar fi fost de fapt Nigeria! Aici au fost semnalate primele cazuri încă din luna octombrie a anului în curs. „Secvenţierea retrospectivă a cazurilor confirmate anterior în rândul călătorilor care au venit în Nigeria a identificat, de asemenea, varianta Omicron în rândul eşantionului colectat în octombrie 2021”, a precizat Centrul nigerian pentru controlul bolilor (NCDC) într-un comunicat, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Autoritățile au ajuns la concuzia că Omicron a circulat deja în mai multe țări, înainte de a fi depistat în Africa de Sud. Cert este faptul că această variantă de coronavirus este mult mai infecțioasă, mai letală și se pare că este rezistentă la vaccinurile scoase deja pe piață. Cercetările sunt însă în toi, așa că va mai dura ceva timp până se va stabili cât de periculoas este, de fapt, noua tulpină.

S-a aflat in ce tara ar fi aparut pentru prima data Omicron
S-a aflat in ce tara ar fi aparut pentru prima data Omicron

Omicron se răspândește pe pământ

Între timp, din ce în ce mai multe state încep să confirme apariția noii tulpine denumită de cercetători Omicron. Ultima pe listă este Arabia Saudită, care a confirmat chiar miercuri primul său caz de contaminare cu noua variantă de coronavirus. Acesta este, se pare, primul caz raportat în lumea arabă, informează DPA, citată de Agerpres.

Virusul a fost depistat la un bărbat saudit care se întorcea dintr-o ţară din Africa de Nord, a relatat agenţia de presă de stat din Arabia Saudită SPA, citând un oficial din cadrul Ministerului Sănătăţii. Oficialul nu a precizat însă și despre ce țară este vorba.

OMS a avertizat că și țările sărace trebuie să se vaccineze

Virusul a ajuns deja și în America Latină, în Brazilia, unde a fost depistat marți primul caz. Pacientul se află deja internat într-un spital din Sao Paolo și se pare că ar fi vorba despre un misionar care trăiește în Africa de Sud, acolo unde ajută poporul african.

Sao Paolo este cel mai mare oraș din Brazilia și a ajuns pe primele pagini ale publicațiilor din toată lumea, după ce a declarat o rată de vaccinare de puțin peste 100%. Cifra neobișnuită a fost motivată de faptul că în orașul respectiv au fost vaccinate și multe persoane din orașele învecinate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a insistat în ultimele luni ca țările dezvoltate să amâne vaccinarea cu a treia doză de vaccin pentru a ajuta și țările sărace să se vaccineze, a clasificat varianta Omicron ca fiind „îngrijorătoare”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...