Traseul incredibil parcurs de Laura Codruța Kovesi. De la fiică de procuror din Sfântu-Gheorghe, la șefa primului parchet european anticorupție

Elena Avramescu 01.06.2021, 10:55
Traseul incredibil parcurs de Laura Codruța Kovesi. De la fiică de procuror din Sfântu-Gheorghe, la șefa primului parchet european anticorupție

Traseul incredibil parcurs de Laura Codruța Kovesi. A fost prima femeie procuror general al României, iar la numirea sa, în 2006, Kovesi avea doar 33 de ani. A reușit performanța ca șapte ani mai târziu să ajungă în fruntea DNA, loc unde a reușit să zguduie clasa politică prin dosarele instrumentate. În 2018 a plecat de aici, atunci când a fost revocată la cererea ministrului Justiției, Tudorel Toader la acea vreme, demers care a fost sancționat de CEDO.

Traseul incredibil parcurs de Laura Codruța Kovesi

Însă momentul marcat de cele mai multe controverse a fost finalul de mandat al Laurei Codruța Kovesi, după ce au apărut nume grele precum Sebastian Ghiță sau Florian Coldea, fost prim-adjunct al SRI.

Laura Codruța Kovesi s-a născut la data de 15 mai 1973, în Sfântu Gheorghe, Covasna și este fiică de procuror. Ioan Lascu, tatăl acesteia, a deținut din 1980 până în 15 ianuarie 2010 funcția de șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Mediaș. Kovesi a studiat Dreptul la Universitatea „Babes Bolyai” din Cluj Napoca pe care a absolvit-o cu brio în 1995. În același an și-a început activitatea ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu iar în 2006 a ajuns procuror şef al Biroului Teritorial Sibiu – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. După ceva timp a venit la București ca Procuror General.

Am cerut procurorului general să-mi dea lista și CV-urile la toți procurorii șefi de secții de la DIICOT și de la DNA din teritoriu. Am zis că ăstia sunt din Bucuresti, or fi îmbarligați în tot felul de chestii, ia sa aduc un șef din provincie. La Kovesi, va spun și criteriile. Mi-au venit CV-urile şi în lista cu dosare am văzut şi că a jucat în echipa naţională de baschet şi era şi femeie. Îmi imaginam, pe cuvânt, zic a jucat baschet, deci, e înaltă. Avea vreo trei dosare soluţionate bine (…) obţinuse condamnări. Referinţe bune altfel din mediul juridic. Referinţe bune, în primul rând nu o cunoştea nimeni. (…)

Era sfioasă, dar şi când am plecat era încă sfioasă. Era politicoasă. Am avut tot vraful ălă de CV-uri şi era cea mai tânără din tot ce era din şefii de parchete din teritoriu şi era femeie, zic: chemaţi-o de la Sibiu, vreau să o văd. Nu era o tută, era totuşi sportivă şi am spus asta e. Când a venit şi am văzut-o mi-a plăcut, a povestit Traian Băsescu despre cum a decis să o numească pe Laura Codruța Kovesi procuror general al României.

Traseul incredibil parcurs de Laura Codruta Kovesi
Laura Codruta Kovesi

În 2013, Laura Codruța Kovesi a ajuns la conducerea DNA unde a stat până în 2018, iar numirea a creat o criză în USL, liberalii acuzându-l pe Victor Ponta că a făcut un troc cu Traian Băsescu, la acel moment președintele fiind inamicul public al aliantei la putere.

În februarie 2018, Tudorel Toader a cerut revocarea lui Koveși, acuzând-o pe sefa DNA ca, prin declaratiile date in interviuri pentru presa internationala, a reușit să defăimeze România. Prin urmare, Kovesi a fost demisă din funcție în 9 iulie 2018 printr-un decret semnat de Klaus Iohannis.

Însă fosta șefă a DNA nu s-a lăsat și a contestat la CEDO, la începutul anului 2019, faptul că decizia Curții Constituționale referitoare la revocarea sa a fost luată chiar dacă nu a avut calitatea de parte în conflictul soluționat de instanța constituțională. Astfel că nu a avut posibilitatea de a se apăra și nici de a contesta decizia Curții Constituționale. La scurt timp după, Laura Codruța Kovesi a câștigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcția de procuror-șef al DNA.

Consiliul Uniunii Europene a formalizat la data de 14 octombrie 2019 numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef al Parchetului European (EPPO) și se vehiculează că EPPO va investiga aproximativ 3.000 de cazuri pe an, se menţionează în comunicatul CE.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...