Tragedie în Rio de Janeiro, Brazilia. 18 persoane ucise în cursul unei operaţiuni a poliţiei împotriva crimei organizate

Elena Avramescu 22.07.2022, 07:12
Tragedie în Rio de Janeiro, Brazilia. 18 persoane ucise în cursul unei operaţiuni a poliţiei împotriva crimei organizate

O tragedie fără margini s-a petrecut joi în favela Complexo do Alemao din Rio de Janeiro, în urma unei operațiuni a poliției care a vizat membrii bandelor criminale și comunitățile cu venituri mici. Este considerată una dintre cele mai mortale operațiuni din ultimul timp, în care violența poliției este aspru criticată.

18 persoane moarte în Rio de Janeiro într-o operațiune de-a poliției

Oamenii au fost îngroziți atunci când au văzut mai multe videoclipuri care circulau pe internet, în care se vedeau clar schimburile de focuri intense. Se pare că poliția din Rio a folosit elicoptere pentru a trage în ținte, neținând cont de zonele rezidențiale.

La scurt timp după au putut fi zăriți mai mulți locuitori ai orașului care cărau cadavre, în timp ce trecătorii strigau: „Vrem pace!”

„Este un masacru în interior, pe care poliția îl numește o operațiune. Nu ne lasă să ajutăm victimele”, a declarat o femeie sub condiția anonimatului, deoarece se temea de represalii din partea autorităților. În plus, un bărbat a fost arestat după ce a fost prins în timp ce încerca să salveze pe cinveva.

8 persoane ucise in cursul unei operatiuni a politiei in Rio
8 persoane ucise in Rio de Janeiro

Mai mult, se pare că unii dintre criminali purtau uniforme pentru a se deghiza în ofițeri de poliție, a notat un purtător de cuvânt al forței de poliție din Rio.

„Aș prefera ca suspecții să nu fi reacționat așa și atunci am fi putut aresta o parte dintre ei. Dar, din păcate, au ales să tragă în polițiști”, a declarat Ronaldo Oliveira, un anchetator al poliției din Rio.

Guvernatorul statului Rio, Cláudio Castro, a declarat pe Twitter că regretă nespus moartea ofițerului de poliție.

„Voi continua să lupt împotriva criminalității cu toată puterea mea. Nu ne vom da înapoi de la misiunea de a garanta pacea și securitatea oamenilor din statul nostru”, a spus Cláudio Castro.

Cu toate acestea, un număr destul de mare de persoane nu este de acord cu strategia guvernului de combatere a violenței și a crimei organizate, aplicată destul de des de oamenii legii. Un incident similar s-a întâmplat în luna mai a acestui an, în favela Vila Cruzeiro din Rio, în mai, când peste 20 de persoane au fost ucise.

Se pare că ultima operațiune, cea de joi, a avut ca unic scop localizarea și arestarea liderilor criminali, unii din aceștia fiind din alte state, a declarat poliția.

„Sunt sătul de această politică genocidă, guvernatoare. Această politică de securitate publică eșuată îi lasă pe rezidenți și polițiști fără suflare. Nu mai este posibil să continui să aduni trupuri inerte și locuitori ai favelelor în fiecare zi!”, a spus Talíria Petrone, un parlamentar federal.

Cu câteva luni în urmă, Curtea Supremă a Braziliei a stabilit mai multe condiții pentru ca poliția să poată efectua raiduri în favelele din Rio, cu scopul de a reduce uciderile și încălcările drepturilor omului de către poliție, astfel că forța letală trebuia să fie folosită doar în situațiile în care toate celelalte mijloace au fost epuizate și numai pentru a proteja viața.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...