Schimbul de focuri din estul Ucrainei, pretext pentru Rusia să atace? Șeful NATO: „Mulți agenți secreți ruși staționați în Ucraina”

Beatrice Dumitru 17.02.2022, 17:57
Schimbul de focuri din estul Ucrainei, pretext pentru Rusia să atace? Șeful NATO: „Mulți agenți secreți ruși staționați în Ucraina”

Rusia atrage atenția că situația de la granița cu Ucraina poate exploda oricând, după schimbul de focuri dintre separatiștii susținuți de Moscova și forțele guvernamentale. Occidentul susține că acesta ar putea fi un pretext ca Rusia să atace țara vecină, în timpul ce șeful NATO a vorbit despre agenți secreți ruși infiltrați în Ucraina.

Schimb de focuri în estul Ucrainei

Ucraina și separatiștii susținuți de Rusia au făcut schimburi de focuri pe linia frontului care îi desparte, iar oficialii occidentali au susțin că acesta poate fi un pretext creat de Moscova pentru a invada țara vecină. Rebelii din estul Ucrainei au susținut că armata ucraineană a deschis focul, însă Kievul a negat.

Forțele autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD) au fost nevoite să deschidă focul pentru a opri atacurile armatei ucrainene și pentru a proteja civilii, a declarat purtătorul de cuvânt al miliției populare din RDP, Oleg Nikitin.

 Schimbul de focuri din estul Ucrainei, pretext pentru Rusia să atace? Seful NATO: „Mulți agenți secreți rusi stationați în Ucraina”
Rusia ar putea ataca Ucraina.

Pentru a proteja civilii, apărătorii noștri au trebuit să deschidă focul de răzbunare pentru a suprima armele inamicului. Solicităm observatorilor internaționali și conducerii OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) să înregistreze încă un fapt al încălcării flagrante a acordului de încetare a focului de către partea ucraineană, care provoacă intenționat reluarea ostilităților în Donbas”, a spus purtătorul de cuvânt al miliției populare din RDP, Oleg Nikitin, citat de TASS.

„Mulți ofițeri de informații ruși se află în Ucraina”

Pe de altă parte, forțele ucrainene anunță că au înregistrat 30 de încălcări ale încetării focului de către rebelii separatiști, iar în multe dintre acestea s-a folosit armament greu. Cel mai controversat episod a fost bombardarea unei grădinițe în care se aflau copii.

Pe fondul acestor atacuri și acuzații, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, este de părere că Rusia caută un pretext pentru a justifica folosirea forței împotriva Ucrainei, după ce a adunat zeci de mii de trupe la granița cu fost țară sovietică.

Rusia a adunat cea mai mare forță pe care am văzut-o în Europa de zeci de ani în și în jurul Ucrainei. Există mulți ofițeri de informații ruși staționați în Ucraina. Am văzut încercări de a organiza operațiuni de pretext, pentru a oferi o scuză pentru invadarea Ucrainei”, a declarat Jens Stoltenberg, notează BBC.

Ministrul de Externe al Ucrainei Dimitro Kuleba a spus că țara sa este foarte pregătită pentru orice situație și a lucrat cu comunitatea internațională pentru „a se asigura că orice astfel de încercare va  eșua”. Acesta a anunțat și stabilirea unui parteneriat strategic între Ucraina, Regatul Unit și Polonia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...