Tradițiile ciudate de Sfinții Constantin și Elena. Ce se spune că nu ar trebui să faci azi

Ana Anitoiu 21.05.2021, 08:18
Tradițiile ciudate de Sfinții Constantin și Elena. Ce se spune că nu ar trebui să faci azi

Tradițiile ciudate de Sfinții Constantin și Elena. La data de 21 mai, sunt prăznuiți cei doi sfinți datorită cărora creștinismul a devenit religie permisă, duminica a fost stabilită zi de odihnă în Imperiul Roman, iar jertfele sângeroase au fost interzise. Se spune că o anumită activitate este interzisă în această zi.

Sfânta Elena s-a căsătorit la 16 ani și a devenit mamă la 18 ani

Sfânta Elena s-a născut în provincia Bitinia, ca fiica a unui hangiu. S-a căsătorit la vârsta de 16 ani, în anul 270, cu un general roman numit Constantiu Chlorus. În 272 l-a născut pe Constantin, în localitatea Naissus, ce se afla în Serbia de astăzi). Ulterior, în 293, căsnizia ei a fost destrămată de împăratul Dioclețian, care i-a ordinat generalului să divorțeze, numindu-l Cezar pentru Imperiul Roman de Apus.

Deși fostul ei soț s-a recăsătorit, Sfânta Elena a rămas singură și a dus o viață discretă alături de fiul ei. În 306, al ei Constantin a fost proclamat de armata romana drept august al imperiului, imediat după ce a murit tatăl său. Din acel moment, el și-a readus mama la curtea imperială și i-a oferit mai întâi titlul de “Nobilissima Femina” (”Doamnă prea nobilă”, n.r.) și apoi pe cel de ”Augusta”. Ea a căutat și a găsit crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos și a început construcția unor biserici la mormântul Domnului (Biserica Învierii), în Betleem și pe muntele Măslinilor.

Traditiile ciudate de Sfintii Constantin si Elena. Ce se spune ca nu ar trebui sa faci azi
Sfintii Constantin si Elena

Sfântul Constantin cel Mare, decizii importante pentru creștini

Sfântul Constantin cel Mare a luat câteva decizii importante pentru creștini. În primul rând, creștinismul a devenit religie permisă, iar el a recomandat-o tuturor. În plus, în anul 312 a hotărât ca duminica să fie zi liberă, de odihnă, în tot Imperiul Roman, iar cinci ani mai târziu a început să bată monedă cu monograma creștină.

De asemenea, Sfântul Constantin cel Mare a interzis practicarea jertfelor sângeroase, a oferit creștinilor edificii imperiale pentru practicarea religiei lor și i-a scăpat pe preoții bisericii de armată și de impozite.

Tradiții ciudate de Sfinții Constantin și Elena

Pentru ziua de 21 mai, când sunt sărbătoriți Sfinții Constantin și Elena, există câteva tradiții ciudate. Ca să alunge duhurile rele, femeile tămâie și stropesc cu agheasmă. Tot pentru a se apăra de rău, țăranii aprind un foc mare si stau în jurul lui.

De asemenea, mulți agricultori nu lucrează în ziua Sfinților Constantin și Elena, astfel încât să nu le distrugă păsările holdele și strugurii. De altfel, această zi mai este cunoscută și ca ziua de Constantin Graur. Pe de altă parte, conform tradiției populare, în unele regiuni ale țării, aceasta este ultima zi când se mai pot semăna porumbul, ovăzul și meiul. Altfel, totul se va usca.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...