Zile libere 2021. România se află la coada clasamentului în privința zilelor libere. Care dintre acestea pică în weekend

Stan Filon 02.01.2021, 10:04
Zile libere 2021. România se află la coada clasamentului în privința zilelor libere. Care dintre acestea pică în weekend

Zile libere 2021. Câte zile libere vor avea românii în anul 2021? Ei bine, răspunsul îi va întrista pe mulți, deoarece anul care de-abia a început vine cu mai puține zile libere pentru angajații români, iar mai bine de jumătate dintre acestea cad și în weekend.

Iată de câte zile libere se vor bucura angajații români în anul 2021

România se situează oricum la coada clasamentului european în ceea ce privește zilele libere de care se bucură angajații. Elveţia se numără printre statele cu cele mai multe zile libere, respectiv 28. Cetăţenii din Belgia, Lituania sau Cipru au câte 17-18 libere legale pe an, iar România trebuie să crească și ea zilele libere pentru angajați, potrivit reglementărilor UE.

După ce că au cele mai puține zile libere, românii nu se vor putea bucura în adevăratul sens nici măcar de acele 15 zile, deoarece mai bine de jumătate dintre acestea vor cădea în weekend, când oricum angajații erau liberi.

Zile libere 2021
Zile libere 2021

Ne vom bucura de 3 vacanțe

În total, vom avea totuși trei vacanțe: de Anul Nou, de Paşte şi de Rusalii. 2021 debutează cu două zile libere, însă 2 ianuarie cade sâmbăta. Și 24 ianuarie, Ziua Principatelor Române, va fi tot într-o zi nelucrătoare, duminică. Dar iată exact câte zile libere avem în 2021:

1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou) – vineri şi sâmbătă;
24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – duminică;
30 aprilie (Vinerea Mare);
1 mai (Ziua Muncii) – sâmbătă;
2 – 3 mai (prima şi a doua zi de Paşti) – duminică şi luni;
1 iunie (Ziua Copilului) – marţi;
20 şi 21 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) – duminică şi luni;
15 august (Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului) – duminică;
30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântului Andrei) – marţi;
1 decembrie (Ziua Naţională a României) – miercuri;
25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – sâmbătă şi duminică.

Vestea bună este că, pe lângă aceste zile libere, angajaţii vor mai beneficia de o zi liberă în contextul recensământului care este programat să aibă loc anul acesta. Așadar, cine se va autorecenza, adică va completa singur online chestionarul, va primi o zi liberă.

Ce spune legislația despre cei care lucrează în ziua liberă

Unii sunt și mai ghinioniști și chiar vor munci și în weekend-ul în care cade ziua liberă. Ei bine, angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.

Conform legislaţiei în vigoare, acești angajați au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. Dacă cumva această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Patronii ar face bine să respecte legislația, deoarece pot primi sancțiuni usturătoare. Dacă nu-și recompensează angajații pentru munca în zilele libere riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI