Tradiții și superstiții în luna martie. Ce nu este bine să faci sub nicio formă

Emanuela Pană, Diana Dumitrache 28.02.2023, 12:00
Tradiții și superstiții în luna martie. Ce nu este bine să faci sub nicio formă

Luna martie, denumită popular Mărțișor, vine cu o serie de superstiții legate de vreme, care deși este capricioasă în prima lună de primăvară, este și foarte bună prevestitoare. Luna martie aduce în atenția oamenilor mărțișorul, dar și una dintre cele mai cunoscute legende ale tradiției românești: „Zilele Babei Dochia“ sau „Babele“. Iată cele mai interesante tradiții și superstiții în luna martie.  

Denumirile populare ale lunii martie  

Martie – prima lună de primăvară – vine cu promisiunea unei vremi mai calde și propice pentru refacerea naturii, dar și cu o serie de sărbători, tradiții și obiceiuri amintite din generație în generație. Oamenii le îndrăgesc deoarece au înțelesuri interesante. Vorbim despre renașterea naturii și de speranța în mai bine, care vine odată cu încălzirea vremii.  

Luna martie are mai multe denumiri populare, fiind cunoscută la români drept Germănar (încolțitor), Mărțișor sau Făurel. Denumirea acestei luni provine din limba latină, unde „Martius“ era numele zeului Marte, fiul lui Jupiter și al Junonei, considerat protectorul Romei (alături de Jupiter și Quirinus).  

Odată cu luna martie debutează oficial anitimpul primăvara. Începe aratul și semănatul, curățatul livezilor și grădinilor, scoaterea stupilor de la iernat și „retezarea“ fagurilor de miere utilizați ca leac în medicina populară. Sărbătorile cu dată fixă și mobilă alcăutiesc, astfel, un început de an agrar, cu obiceiuri pe cât de vechi, pe atât de frumoase.  

Citește și: Obiceiuri şi tradiţii de 1 martie. Unde se poartă, de fapt, mărţişorul

Tradiții și superstiții în luna martie 

Această lună de început de primăvară a dat naștere mutor superstiții, printre cele mai populare fiind superstițiile legate de vreme. Se zice că dacă în martie nu poți semăna ovăzul de ploi multe, nici toamna nu vei putea semăna grâul de ploi multe. În schimb, dacă luna lui Mărțișor e vântoasă, luna mai va fi frumoasă. De asemenea, se mai spune că tunetele în martie arată un an mănos.   

O altă superstiție spune că dacă martie-i cu rouă, după Paști mult plouă. În martie se culeg primele flori de primăvară bune de leac, iar femeile se pregătesc pentru ritualurile de magie de peste an. În acest sens, ele adună urzică, despre care se spune că te scapă de boală, și iarbă-mare. 

Mai există superstiția că cine are guturai în luna martie va fi sănătos tot anul. După câte se poate observa, Făurel nu se dă în lături de la partea lui de datini strămoșești, astfel că, pe lângă primăvară, luna martie ne aduce și foarte multe obiceiuri și superstiții. Iar prima parte a lunii (1-9 martie) stă sub semnul legendei Babei Dochia sau Legenda Babelor.  

Vezi și: Tradiţii şi superstiţii de 9 martie. Cine au fost, de fapt, Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia

Legenda Babei Dochia și a babelor de martie 

Cu siguranță ai auzit, măcar în treacăt, de baba Dochia sau de babele de martie, însă puțini știu ce poveste ascund ele, de fapt. Potrivit tradiției, zilele cuprinse între 1 și 9 martie sunt zilele Babei Dochia sau Babele.  

Există obiceiul conform căruia fiecare dintre noi trebuie să își aleagă o zi din cele nouă, iar ziua cu pricina ne va reprezenta personalitatea pe toate planurile de-a lungul anului. Astfel, așa cum va fi vremea în ziua aleasă, tot așa ne va fi și nouă norocul în anul respectiv. 

Acum că am aflat ce spune tradiția, haideți să vedem ce spune și una dintre cele mai cunoscute legende: Legenda Babei Dochia. Povestea o prezintă pe baba Dochia drept o bătrânică ce nu-și iubea deloc fiica vitregă. Într-o zi, baba Dochia a pedepsit-o pe fată, trimițând-o la râu, în plină iarnă, să curețe lână până ce aceasta devine albă. 

Văzând că în loc să se albească materialul gros mai tare se înnegrea, fata a început să plângă, îndurerată. Potrivit legendei, lui Dumnezeu și Sfântului Petru li s-a făcut milă de ea, ajutând-o să își îndeplinească sarcina și oferindu-i, la final, un buchețel de flori albe pentru mama ei.  

După ce s-a întors acasă la mama sa și i-a dat florile, baba Dochia, copleșită de dorul de verdeață, nu a mai stat pe gânduri, a îmbrăcat nouă cojoace și a plecat la munte cu oile. Drumul fiind lung, baba Dochia a început să-și dea câte o haină jos, până ce a rămas fără niciuna. Ajunsă în vârf de munte, unde ningea, aceasta a înghețat, transformându-se în stană de piatră.

Află: Ce înseamnă dacă plouă în ziua Babei tale. Superstiţiile din popor îţi spun cum va fi anul pentru tine

Ce nu este bine să faci în luna martie? 

În zonele din Ardeal se spune că nu este bine ca femeile să lucreze cu fusul cât durează „Babele“, pentru a nu atrage asupra lor mânia și blestemele babei Dochia.

Traditii si superstitii in luna martie
Ce nu este bine sa faci in luna martie

Un alt obicei răspândit spune că, pe 25 martie, la sărbătoarea Bunei Vestiri, numită și Blagoveștenie sau Ziua Cucului, oamenii nu trebuie să caute gâlceavă, că e de rău. De asemenea, se spune că nu este bine să pui mâna pe ouă sau să pui cloște, deoarece puii ies strâmbi și urâți.  

Nici pe data de 1 (Ziua Mărțișorului) nu este bine să te cerți cu nimeni, pentru că astfel riști să ai dispute până la venirea toamnei. Se spune, de asemenea, că în această zi gospodinele nu au voie să dea cu mătura sau să spele, pentru a nu aduce înapoi gerul Babei Dochia și pentru a nu da norocul afară din casă. În schimb, femeilor le este permis să facă de mâncare.  

Dintre sărbătorile lunii martie, amintim: 

  • Sfinții Mucenici, pe data de 9 martie; 
  • Caii lui Sân Toader, pe data de 10 martie; 
  • Blagoveștenia sau Buna Vestire, pe data de 25 martie. 
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...