Obiceiuri şi tradiţii de 1 martie 2022. Unde se poartă, de fapt, mărţişorul

Badea Violeta 27.02.2022, 21:13
Obiceiuri şi tradiţii de 1 martie 2022. Unde se poartă, de fapt, mărţişorul

Data de 1 martie marchează începutul primăverii și sărbătoarea Mărțișorului. În această zi, oamenii celebrează renașterea naturii și se bucură de apariția razelor soarelui. Ca la orice sărbătoare nu lipsesc obiceiurile și tradițiile. Acestea sunt vechi de sute de ani, dar s-au păstrat în timp și ne bucurăm în fiecare an de datina străveche a dăruirii mărțișorului. Iată unde se poartă, de fapt, acesta!

Obiceiuri şi tradiţii de Mărțișor

În ziua de 1 martie, mărțișorul este oferit femeilor, ca semn de sosire a anotimpului de primăvară. În urmă cu sute de ani, acesta se oferea înainte de răsăritul soarelui, copiilor şi tinerilor. Prin acest dar oferit, oamenii celebrau apariția primelor raze de soare și renașterea naturii.

La fel ca și în zilele noastre, mărțișorul era, de fapt, un obiect mic legat cu un șnur împletit, de culoare alb și roșu. Aceste două culori semnifică lupta vieții asupra morții și a sănătății împotriva bolii. De asemenea, mulți îl considerau un talisman care aduce noroc și belșug.

În unele regiuni ale țării noastre, oamenii sunt convinși că persoanele care nu poartă mărțișorul vor avea parte de ghinion. Acesta se păstrează în piept pe toată durata lunii martie, ca semn al sosirii zilelor calde de primăvară. De regulă, băieții sunt cei care le oferă mărțișoare fetelor. Însă, în Moldova, lucrurile stau exact invers. Acolo, fetele sunt cele care le dăruiesc mărțișoare băieților.

Ei trebuie să-l poarte în piept pentru a avea parte de belșug, noroc și sănătate. În schimb, micuților li se leagă la mână un șnur de culoare alb și roșu pentru a-i proteja de deochi și de cele rele. De-a lungul timpului, mărțișorul a evoluat și în loc să fie confecționat din șnur și bănuț, a fost înlocuit cu interpretari mai moderne. Cel mai întâlnit este, fără dar și poate, coșarul despre care se spune ca aduce noroc.

Ce reprezintă Mărțișorul și care este motivul pentru care se folosesc culorile alb și roșu
Traditii si obiceiuri de Martisor

De ce mărțișorul este alb și roșu

Indiferent de modelul ales, mărțișorul trebuie să fie prins neapărat cu un șnur alb și roșu. Te-ai întrebat vreodată care este semnificația acestuia și ce reprezintă cele două culori? Ei bine, cele două culori, roșu și alb, nu au fost alese la întâmplare.

Prima semnifică vitalitatea femeii, iar albul înseamnă înţelepciunea bărbatului. Astfel, şnurul mărţişorului exprimă împletirea inseparabilă a celor două principii.

În vechime, mărțișorul era confecționat din două fire răsucite de lână colorată (albă şi neagră sau albă şi albastră) și era oferit în prima zi a lunii martie.

La romani, mărţişorul, ca obiect simbolic, a fost alăturat Dochiei, personaj mitologic, a cărei zi era sărbătorită la 1 martie. Mai mulți arheologi au descoperit în țara noastră câteva amulete identice cu mărţişorul. Se pare că acestea ar data din urmă cu aproximativ 8.000 de ani.

Aceste pietricele erau perforate şi colorate în alb și roșu. Ele erau purtate la gât sub formă de coliere. Deși nu s-a descoperit cu exactitate care sunt originile acestei sărbători, specialiștii înclin să creadă că Mărțișorul a apărut încă de pe vremea romanilor, când Anul Nou era celebrat în prima zi a primăverii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...