Tradiții și superstiții de sfinții împărați Constantin și Elena. Ce nu ai voie să faci azi sub nicio formă

Daria Petrescu 21.05.2020, 10:52
Tradiții și superstiții de sfinții împărați Constantin și Elena. Ce nu ai voie să faci azi sub nicio formă

Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este una dintre cele mai importante. Se sărbătorește în fiecare an, pe 21 mai. Această zi este încărcată de tradiții și obiceiuri, pe care credincioșii le respect cu sfințenie. Sunt câteva lucruri, pe care nu trebuie să le faci sub nicio formă. Puțini sunt cei care știu despre aceste tradiții.

Tradiții și superstiții de Constantin și Elena

În calendarul popular, sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este o sărbătoare a păsărilor de pădure, numită Constantin Graur sau Constantinul Puilor. Tradiția populară ne spune că în această zi păsările de pădure își învață puii să zboare.

Există, în ziua de Constantin și Elena, și o serie de obiceiuri și superstiții, care fac referire la vara ce urmează să-și facă apariția, și anume:

– mulți agricultori nu lucrează, pentru a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului

– în unele regiuni ale țării este ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz și mei, deoarece, în popor, se vorbește că tot ce se seamănă după această zi se va usca

-podgorenii respectă ziua de Constantin Graur în ideea că, dacă vor munci, graurii le vor distruge strugurii

– ziua de Sfântul Constantin și Elena este ziua în care păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi pe timpul pășunatului

Există, în ziua de Constantin și Elena, și o serie de obiceiuri și superstiții
Există, în ziua de Constantin și Elena, și o serie de obiceiuri și superstiții

– femeile, pentru a alunga duhurile rele și necurate, tămâie și stropesc cu aghiasmă, pentru a se apăra de forțe malefice

– țăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui, prin acest foc obișnuiesc să treacă și oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cât vor sta la stână.

Mesaje de Constantin și Elena pe care să le trimiți celor dragi

Felicitari dragul meu cu ocazia aceastei zile. Îți urez să fii mereu sănătos, energic și plin de bucurie. La mulți ani!

Fie ca această zi să-ți dechidă poarta unui viitor plin de succese. Dumnezeu să-ti dea un curcubeu la fiecare furtună, un zambet la fiecare lacrima, sănătate, împliniri și multă iubire! La mulți ani!

Un sfârşit de primăvară şi un început de vară deosebit! La muţi ani Elena!

La mulţi ani Constantin, o zi onomastică briliantă îţi doresc să ai şi o viaţă minunată de acum înainte!

De fiecare dată când te uiţi la aceste flori să ştii că cineva, departe, se gândeşte la tine. Aş vrea să fie mai multe moduri în care să-ţi spun cât însemni pentru mine. Îţi trimit câte un sărut ascuns în petalele fiecărei flori!

Pentru tot ceea ce ai încercat să faci până acum şi nu ţi-a ieşit, pentru tot ce ai construit dar s-a ruinat, pentru tot ce ai căutat în zadar şi nu ai găsit, azi ai voie mai mult ca oricând să crezi într-o minune. Este ziua ta şi numai a ta. Azi trebuie să crezi în visele tale! La mulţi ani!

Vreau să îţi urez toate cele bune, de „Constantin si Elena”! Sfântul căruia îi porţi numele să te ocroteasca mereu!

Îţi doresc ca de ziua numelui tău să ţi se împlinească toate dorinţele, să fii fericit, iubit, să ai parte numai de raze de soare în viaţă şi îţi urez un sincer la mulţi ani! Să bem!

Urmăriți Impact.ro și pe